Assalammualaikum w.b.t buat pembaca TGS sekalian! :)
Untuk pertama kalinya RNS nak berkongsi dengan anda semua resepi Butter chicken. Senang je. Untuk yang baru nak asah skill memasak macam RNS ni, boleh la cuba untuk juadah berbuka di bulan Ramadan ni ye. :)
Bahan-bahan yang diperlukan:
Isi ayam
Tepung KENTUCKY (or mana-mana tepung salut rapuh)
Telur sebiji
Tepung KENTUCKY (or mana-mana tepung salut rapuh)
Telur sebiji
Butter (buttercup)
Susu sejat (Susu sejat penuh kream Ideal)
Daun kari
Bawang besar/bawang merah dan bawang putih ditumbuk atau blend
Cili padi
Serbuk lada hitam
Garam dan gula secukup rasa
Susu sejat (Susu sejat penuh kream Ideal)
Daun kari
Bawang besar/bawang merah dan bawang putih ditumbuk atau blend
Cili padi
Serbuk lada hitam
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara penyediaannya:
1. Potong isi ayam dadu.
2. Pukul telur sebiji dan masukkan ke dalam mangkuk bersama isi ayam.
3. Masukkan tepung kentucky ke dalam ayam yang dicampur dengan telur tadi. Gaulkan sehingga sebati.
4. Goreng adunan ayam tadi hingga kekuning-kuningan. Letak tepi.
2. Pukul telur sebiji dan masukkan ke dalam mangkuk bersama isi ayam.
3. Masukkan tepung kentucky ke dalam ayam yang dicampur dengan telur tadi. Gaulkan sehingga sebati.
4. Goreng adunan ayam tadi hingga kekuning-kuningan. Letak tepi.
Penyediaan kuah:
1. Masukkan butter ke dalam kuali yang panas. Biar sehingga cair.
2. Masukkan pula bawang besar/bawang putih, cili api ke dalam kuali. Tumiskan sehingga naik bau nya.
3. Masukkan susu sejat.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa, sedikit lada hitam.
5. Biarkan sehingga mendidih.
6. Masukkan ayam goreng tepung yang dah digoreng tadi. Kacau hingga sebati.
7. Taburkan daun kari ke dalam kuali.
2. Masukkan pula bawang besar/bawang putih, cili api ke dalam kuali. Tumiskan sehingga naik bau nya.
3. Masukkan susu sejat.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa, sedikit lada hitam.
5. Biarkan sehingga mendidih.
6. Masukkan ayam goreng tepung yang dah digoreng tadi. Kacau hingga sebati.
7. Taburkan daun kari ke dalam kuali.
Dah siap!
Ayam goreng bersalut tepung |
Butter chicken untuk anda! :) masak dari hati, masak dengan iman
RNS lebih prefer kurang kuah, so kena biar kering sikit sebelum angkat from dapur. Kalau anda yang suka berkuah, letakkan lebih susu sejat dan butter. Semua ni main agak-agak je ye. Sorry la i tak profesional nak recommend ratio bahan-bahan ramuan ni, tapi inshaallah cukup untuk buat orang rumah kenyang perut and mintak buatkan lagi next time... Hehehe :)
p/s: acu and uncle: kak mim dah pandai masak now, boleh kawen! Ahakz! ^_^ *lepas ni anytime nak butter chicken, air tangan kite je eyh inshaallah. :') |
No comments:
Post a Comment