Fiqh Medic 2012 Part 1 di IMU

Mengapa kita perlu tahu Fekah dalam perubatan? Bagaimana nak melaksanakan ibadah waktu kita sakit?

Dah Study Tapi Susah Nak Masuk

Apa nak buat kalau susah nak faham apa yang kita cuba belajar? Ikuti cara-cara yang boleh diusahakan untuk memudahkan kita memahami apa yang dipelajari.

The Life of A Med Student

Realiti kehidupan sebagai seorang pelajar perubatan

Pandangan Pertama or First Impression

Setiap orang akan menilai seseorang melalui beberapa aspek. Apakah aspek-aspek itu?

Maniskan Rasa Strawberi

Jarang kita dapat merasa strawberi yang manis di Malaysia. Cuba teknik ni untuk kurangkan rasa masam.

Wednesday, August 20, 2014

Harapan Baru. Coming Soon..

20 Ogos 2014, Rabu, 4.36pm.
Assalammualaikum! 

Tatkala waktu genting nak menghadapi Exam Final Third year ni la jari-jemari laju je nak menaip. Sedihnya alahai melihatkan blog kesayanganku TGS kini dah makin suram dari cerita dan celoteh daripada penulis. >_<

Inshaallah.. RNS berniat untuk kembali aktif berkongsi cerita dan akan diusahakan selepas RNS habis dengan exam final theory third year nanti. Selama ni banyak menyepi sebab buah-buah fikiran banyak dinukilkan dalam diari hati je. Tetapi disebabkan ada gerangan yang menyuntik semangat untuk kembali menulis, RNS kembali with the 'new me'. 'New me' yang mungkin sedikit berbeza daripada dulu. Cara pemikiran yang kini sudah menginjak lebih matang hasil daripada liku-liku ujian yang Allah kurniakan untuk RNS lalui. So lepas ni kalau nampak post-post yang menampakkan 'ketuaan' fikiran, faham-faham je la ye. Apapun jiwa tetap maintain muda ^_^

Terima kasih sangat sangat buat pembaca-pembaca yang emel respons post-post RNS yang lepas! (huhu gaya macam la famous sangat kan.. -__-) But seriuosly, RNS met amazing people through blogging. Walaupun tak kenal in reality, tapi pandangan dan perkongsian these anonymous people menambahkan keterbukaan RNS berfikir sebenarnya. 

Okay sikit dulu hint untuk kali ni. Tunggu my next post ye! Thank you :)



p/s: Doakan lulus tahun 3 ye..

Sunday, June 8, 2014

Review DIAgnosis

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah akhirnya habis jugak baca buku Diagnosis yg selama ni sudah lama tersimpan niat.
                   
DIAgnosis, meskipun buku ini tidak dimiliki, namun ilmu yg dikongsi inshaallah terpahat di hati, semuanya terima kasih kerana dipinjamkan oleh seorang insan yg sudi.

Penulisannya, sungguh buat hatiku tersentuh. Membacanya seolah-olah meletakkan aku di tempat watak yang diceritakan, lantas memberi makna yang begitu mendalam.               
                                              
Semoga Allah merahmati usaha murni penulis-penulis untuk terus memberi inspirasi kepada pembaca. :)

p/s: Doktor segala doktor, Yang Halal itu indah, Pray. :')

Wednesday, January 1, 2014

New Year 2014, This Worldly Life

This morning i woke up.
I realize the calendar year has changed from 2013 --> 2014.
Yeah its the Time that has changed.
BUT
How many of us realize that..
in each of every seconds that counts,
we are heading to life of hereafter that never ends?


Here's a beautiful song from Maher Zain I would like to share. It's my favourite! :)



Tuesday, December 31, 2013

Twins Of Faith 2013, The Sunnah The Better

With regard to Sheikh Tawfique Chowdhury's (founder and chairman, Mercy Mission) reminder to spread the knowledge I gained from Twins of Faith 2013, here's my short article. (oh well, its not really an article. let's just pretend it to be some sort of my diary, ok!) (^_~)

Alhamdulillah..

It is indeed a blessing from Allah because I was chosen by Him to attend Twins of Faith 2013 (TOF2013) despite all difficulties I experienced. I still remember that I almost decided to leave behind this event because I need to attend another program in my university. Additionally, the next day after TOF2013, I was supposed to sit for Islamic Studies' mid semester examination. But Alhamdulillah, the date has been postponed. So, there I go. :)

First and foremost, thank you soo much to my dearest parents because they are the one who allow me to attend twins of faith. I know they trust upon my well-being here in Putrajaya. Then, I would like to thank my dear friend, Aishah, for she has been my lovely companion throughout the event in Putrajaya International Convention Center (PICC). Not to be forgotten, Aliff, Syahir and Aiman.


Aliff, Aiman, Syahir and friends


To be truthful, I don't actually know how exactly should I express my feelings upon TOF2013. It was such a great blessing, that I felt the most contentment during the whole day when I was attending the lectures.

It was the first time in my life I had felt the feeling of happiness when Muslims of different nations gathered together in order to seek knowledge in Islam. Why do I say different nations? It is because there were also Muslim brothers and sisters who came from Singapore, Indonesia, UK, Africa, the Arab countries and perhaps also from other countries that I have not mentioned here. Despite the differences we have (be it languages, cultures and educational backgrounds), we still greet Salaams and smile to each other. This is the beauty of brotherhood in Islam that Rasulullah s.a.w had taught us from his Sunnah. Then i wonder, "If this was the scenario in Malaysia, it must be greater in Mecca or Medina when we perform umrah & Hajj!"

By seeing and listening to the scholars who gave the lectures in TOF2013, I could not restrain myself but to feel such a great amazement towards them. I wish I could be like them. They excel in their careers in dunya such as doctor, engineer, businessman, and artist. But at the very same time, they do experts in Islamic knowledge as well! Mashaallah! These are the pearls that we need to follow as an example in our life.


Sheikh Sajid Umar


Being there, I somehow feels that I need to contribute something too for the ummah. In the future (when i graduate as a medical doctor) Inshaallah! Let us together put an effort! Each of us! There must be something we can do. Even if it is minor to the eyes of people, but if we do it with full of ikhlas and sincerity, Inshaallah we will gain reward from Him. ;)

Before I end my writings, I would like to spread the word to all Malaysian's Muslims Professional about Mercy Mission. Please click the link here Mercy Mission . Please spent  time to get to know about what they do in Mercy Mission. We can get involve and make a donation as well in order to support them in enabling the real change in Muslim community to affect future generations. Inshaallah, together we pray!

Lets pray that we could attend Twins of Faith next year! I hope Allah will choose you and me as well! ;)

Oh, I captured a few pictures of my notes in which I have written while attending the lectures in TOF 2013. I really wanted to share with you, dear reader.. :)

I like the quote, "Rabbi Zidni 'Ilma". This dua' is written in Al-quran.






These images below are taken from Twins of Faith Malaysia page in facebook. I did not own these pictures:

Mashaallah! A fully packed hall!

Signing session with Sh. Tawfique at the MM Merchandise booth.


La Tahzan to whom who does not has the opportunity to join TOF this year. At the very least, you have gained some overview about this event, right? And ooh.. I think the lectures can be viewed through videos in youtube and TV9 channel. So make sure you don't miss it okay! :)


That's all from me for now. I wish to share more, but this is all I could have done. Sorry for my English and grammars. I'm still improving my language. Thank you for reading!
~RNS~


p/s:

-May Allah bless brothers and sisters who has put their strenuous attempt to spread the message.. :)
- I could see the difference of my writing styles compared to previous post. Isn't it? 

Sunday, December 22, 2013

Minggu Akhir Surgikal Posting 2013

Assalammualaikum w.b.t RNS ucapkan terlebih dahulu buat pembaca penulisan ini.

Sebenarnya sekarang ni RNS tak tahu bagaimana nak mulakan post baru kali ni. Almaklumlah, dah sekian lama tak update blog TGS. Sebab apa? Sibuk dengan kehidupan sebagai pelajar perubatan tahun 3 di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), Klang. Oh, adakah itu sebenarnya alasan semata? Mungkin..

Dan anda nak tahu kenapa hari ni RNS muncul dengan post baru? Sebabnya sekarang kepala ni sangat-sangatlah terasa padatnya dengan pengisian medical facts and terms sampai dah makin hilang fokus. Dua hari lagi Exam clinical.Apalah gunanya meneruskan pembacaan jika fikiran melayang ke alam lain kan? Haha dan justeru itu, RNS dapat inspirasi untuk menulis di blog kesayangan ni. (  >_<)

Sebenarnya RNS nak sangat kongsi dengan anda semua pengalaman selama hampir 2 bulan posting pertama di unit Surgikal HTAR. Macam-macam perasaan yang pernah RNS alami sepanjang di hospital. Semua perasaan itu kadang-kadang bercampur baur menjadi satu sampaikan RNS tak tahu bagaimana ia nak diungkapkan dalam bentuk perkataan. Tak dinafikan, tahun praktikal memanglah sangat mencabar. Di sinilah teruji sejauh mana RNS bertekad untuk mendalami bidang perubatan. Di hati pernah terdetik, "Kenapa la aku pilih medik?" Bila difikirkan balik, persoalan itu muncul apabila RNS rasa 'down' dengan performance di hospital.

Sejurus selepas itu, hati tersedar bahawa RNS tak sepatutnya berfikir begitu (dan begitu juga anda yang memilih medik ni). Kita harus yakin dengan jalan hidup yang kita lalui sekarang. Bukankah dulu aku pernah beristikharah meminta petunjuk dari Allah akan pilihan ini? Lalu dengan izinNya, Dia yang menetapkan hati aku untuk menceburi bidang perubatan meskipun banyak halangan yang menguji sebelum ni. Apakah wajar aku mempersoalkannya kini? Sudah tentu tidak! Yakin, ini memang jalan yang terbaik untuk aku. Istighfar.. istighfar.. :)

Sumber kekuatan hidup ni hanyalah berpaksikan hubungan kita dengan Pencipta kita. Sebab Dialah yang Maha Mengetahui segala perihal kehidupan yang kita jalani. Sesukar mana pun masalah kita hadapi atau sepedih mana pun  perasaan sedih yang kita rasai, semuanya tak kan mampu hilang seandainya Allah tak memberi ketenangan kepada kita. Sumber ketenangan itu hanya dengan kita berdoa, mengadu dan merintih hanya pada Allah yang Maha Mendengar. Pada masa tu, air mata yang mengalir sambil menadahkan tangan kepadaNya memberikan satu ketenangan yang tidak ada taranya buat hamba yang betul-betul merasakan dekat dengan Penciptanya.

Hari demi hari, banyak perkara yang RNS belajar dari pesakit. Bukan sahaja soal penyakit yang mereka alami, tetapi lebih daripada itu. Kadang-kadang cerita kehidupan mereka banyak memberi kesedaran buat RNS. Ada antara mereka yang tidak segan berkongsi. RNS tahu, dalam hidup kita perlukan seseorang untuk mendengar luahan perasaan kita. Hanya dengan ada orang yang mendengar itu pun sudah cukup melegakan hati kita.

Semasa pengalaman awal RNS di wad, pernah RNS terjumpa seorang pak cik berusia lewat 70-an yang sudah lebih seminggu berada di hospital. Pertama kali RNS cuba untuk mendekati pak cik itu, dia jarang bercakap. Dia hanya menjawab sepatah dua perkataan apabila disoal. Hari-hari yang berikutnya, RNS cuba lagi bersembang dengannya. Barulah lama-kelamaan dia senang bercerita mengenai latar belakang hidupnya. Selepas beberapa hari kemudian, pagi tu RNS buka fail medikal pak cik tersebut. Ada satu catatan doktor HO yang menyentap perasaan RNS bila dibaca. Tulisannya lebih kurang macam ni, "Contacted the patient's relative. But he refused to pick up the patient from hospital. Now waiting a contact from welfare charity regarding this matter."

Ya Allah.. RNS terdiam dan langsung tak boleh kata apa-apa. I dont even have the will to even tell him about it. Bayangkanlah bagaimana perasaan pakcik tu bila dia mendapati ada 'orang asing' yang menjemput dia pulang dari hospital? Dan seterusnya.. ke manakah arah tempat tinggalnya?
Kisah ni RNS tak kan lupa sampai bila-bila. Begitu mendalam kesannya.

Akhir kata, semoga kita dapat mengambil pelajaran daripada setiap apa yang kita lalui dalam kehidupan ni. Setakat ni saja perkongsian kali ni. Doakan RNS dan rakan-rakan seperjuangan berjaya lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan kami. In Shaa Allah semoga kejayaan kami dapat menghasilkan doktor-doktor muslim yang hebat pada masa akan datang. :)

Sekian, jumpa lagi dalam post akan datang! :P


p/s: "... dan apabila kamu berazam, maka bertawakallah kepada Allah. Sungguh, Allah mencintai orang yang bertawakal kepadanNya." surah al-Imran, ayat 159.

Last day of skill lab, surgery posting 2013.

Last day of skill lab, Surgery posting 2013.



Sunday, July 21, 2013

Kenali Penyakit Hepatitis

Ahad, 21 Julai 2013 bersamaan 12 Ramadan 1434 Hijrah

Assalamualaikum...

Baru beberapa hari saja RNS tulis post lepas tentang Acute Viral Hepatitis. 

Nah, hari ni di ruangan suratkhabar PancaSihat ada satu artikel mengenai penyakit Hepatitis iaitu radang hati. Sesiapa yang nak tahu lebih lanjut, bacalah artikel ni yang dibincangkan oleh Dr. Abdul Malik Jamal Buhari.




p/s: Kenapa macam minat Internal Medicine je ni..? Petunjuk kah?  :O

Thursday, July 18, 2013

Finally I'm Fully discharged!

Rabu, 17 Julai 2013 bersamaan 8 Ramadan 1434 Hijrah

Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah dengan nikmat kesihatan yang diberikan sehingga ke hari ini. Allah sebagai sumber kekuatan untuk terus bertahan dalam apa jua bentuk ujian hidup.

Hari ni adalah hari yang sangat bermakna buatku. Rasa kelegaan kerana status kesihatan bertambah baik selepas hampir sebulan aku berada di bawah pemerhatian doktor. Dan pada tarikh ni jugalah follow-up terakhir aku dengan Dr. Aizan. Senyum je apabila doktor memberitahu, "Its good! Everything has back to normal. So, awak are fully discharged."
Ya Allah! Syukur segalanya.

Hmm mesti kawan-kawan yang kenal aku tertanya-tanya aku sakit apa kan? Ingat tak post sebelum ni aku ada tulis yang aku kena viral fever? Yes, so itulah diagnosis nya. Tapi aku belum cerita lagi komplikasi daripada viral fever tu pada body aku.

ACUTE VIRAL HEPATITIS (Radang hati). Itulah komplikasinya. Luckily I'm immune to Hepatitis B sebab dah ambik dua booster dose of hep B vaccine sebelum ni. (Sesiapa yang belum pernah ambil hepatitis B vaccination, saya sarankan untuk ambil) So, the hepatitis might be caused by other strain of virus which is not serious. And it is self-limited (maknanya boleh sembuh sendiri dengan syarat imuniti badan berfungsi dengan baik).

Sebenarnya sebelum ni dah berkali-kali aku berfikir sama ada patutkah aku tulis di blog ni yang aku terkena acute viral hepatitis? Should it be kept as private confidential? Tapi akhirnya setelah berfikir sedalam-dalamnya, aku rasa no harm to share with others because it might help other people who also experience the same problem as I do. Dan dengan sedikit sebanyak knowledge yang aku ada about this disease, it might be beneficial to the community. Okaylah, misi aku tulis post ni bukan nak cerita pasal hepatitis tu. Inshaallah suatu hari nanti bila aku ditauliahkan sebagai seorang doktor, aku akan menulis artikel mengenai hepatitis secara lebih terperinci, okay. :) Sekarang masih lagi bertatih dalam pelajaran dan aku masih lagi bergelar pelajar.

Sebenarnya hati aku ni meronta-ronta sangat nak berkongsi pengalaman, perasaan dan hikmah yang aku nampak daripada ujian sakit yang Allah kurniakan pada aku. Sebabnya, banyak aku belajar erti kemanusiaan di situ.

Baiklah, mari berpatah balik semasa peristiwa aku menunggu di klinik DEMC untuk follow-up dengan Dr. Aizan. Sementara menanti giliran untuk masuk ke bilik consultation, hati ni berdebar-debar. Mana tidaknya, ini klinik pakar. Bukannya klinik biasa. Saat itu aku pandang sekilas pesakit-pesakit lain. Rata-ratanya berumur 40 tahun dan ke atas. Aku pula? Jauh begitu muda.. Terdetik di hati, alangkah bernasib baik nya kawan-kawan sebaya ku yang sihat sedang menelaah buku untuk menghadapi peperiksaan semester 2 mbbs year 2. Sedangkan aku pula, bertarung dengan perasaan risau akan kesihatanku. Aku ingat lagi, semasa duduk di bangku klinik, di tanganku ada buku nota untuk diulangkaji sementara menunggu doktor. Pada zahirnya memang mata ini sibuk membaca perkataan yang tertulis, tetapi hakikatnya fikiran tertumpu kepada persoalan apakah keputusan uijan darah yang bakal aku dengar nanti? Bertambah baikkah aku? Kenapa aku senang sangat untuk jatuh sakit? Sedangkan kawan-kawan serumah ku jarang yang ditimpa sakit? Ada perasaan takut di situ dan hanya aku yang merasakannya. Sedar akan fikiran yang tidak baik itu, aku kembali memujuk hati sendiri,
"Syamim, Allah sayang kau.. Ada kelebihan Allah uji sebegini. Ada pahala menanti apabila bersabar. Ada dosa yang Allah ingin gugurkan dengan nikmat ujian ni. Bersabar lah hati. Kuat lah hati. Ya aku reda. Aku reda seandainya kebaikan yang ingin Allah kurniakan!" Dan waktu tu ada airmata yang bergenang tetapi masih tertahan. Jangan tumpahkan di sini!

Keadaan yang aku alami membuatkan aku berasa ingin tahu secara lebih mendalam apa itu Acute hepatitis. Aku rujuk buku teks Robbin's pathology dan Medscape. Everything about it. Termasuklah aku investigate about ubat Legalon yang doktor prescribe for me. Yang membuatkan aku terharu sangat-sangat, ialah apabila Exam semester hari tu keluar tentang Hepatitis! Allahuakbar! Senang je jawab soalan tu. Rupanya Allah guided me to read about hepatitis because there is a hidden reason in the end. Subhanallah. Tak sia-sia kan? 

Hari ini aku sedar betapa pentingnya nikmat kesihatan yang Allah berikan. Tetapi kita yang kadang-kadang mensia-siakannya. Kesihatan itu harus kita jaga sebaik mungkin. Bagaimana? Lihat pada pemakanan kita? Adakah makanan yang baik-baik dan berkhasiat kita ambil untuk sel-sel tubuh badan kita? Gaya hidup pula? Sihatkah? Jangan lupa juga pada gaya pemikiran. Positifkah? Atau sebaliknya kah?

Bukan itu sahaja, hikmah dari ujian ni juga membuatkan aku lebih memahami perasaan apabila bergelar 'pesakit'. Selama aku belajar di kelas, aku hanya giat dan teruja untuk diagnose kes-kes klinikal. Tapi aku tak pernah belajar untuk memahami perasaan orang yang menanggung kesakitan itu. Dan bila aku sendiri yang menjadi pesakit, barulah aku tahu apa sebenarnya yang seorang pesakit harapkan daripada seorang doktor. Nilai kemanusiaan dan rasa dihargai. Secara tak langsung aku belajar untuk menjadi doktor yang baik.

Allah juga menemukan aku dengan contoh doktor terbaik yang merawat aku. Jujur aku katakan, aku amat selesa dengan Dr. Aizan. Perwatakan beliau bukan semata-mata untuk cari jawapan klinikal, tetapi juga lebih kepada how much he care about my well being and my life as a medical student. Cara beliau membuatkan aku tak berasa kekok untuk berkomunikasi. Trust me, you are the best doctor I've ever consulted. I hope one day as I already become a doctor, I'll meet you again as your junior doctor pulak. :)

Lama-kelamaan aku belajar dan aku jumpa jawapan baru kenapa aku memilih untuk menjadi seorang doktor. Kalau dulu, alasannya sebab aku suka belajar tentang human body. Aku suka nak tahu misteri dan keajaiban ciptaan Tuhan dalam sistem tubuh badan. Tapi sekarang aku jumpa lagi jawapan yang mengukuhkan keazaman ku. Aku belajar untuk cuba memahami perasaan orang lain. Dan setiap insan yang aku terjumpa membuatkan aku cuba untuk memperbaiki kelemahan diri. Dari situlah wujudnya rasa syukur.

Alhamdulillah hari ini aku bernafas lagi dalam nur iman yang Allah kurniakan. Semoga perkongsian kali ini memberi pengajaran dan peringatan untuk aku dan anda yang sedang membaca ini. Terima kasih. ; )

p/s: teringat Dr Aizan pernah tanya, "So why you choose to become a doctor?" Hmm..  now I learned why I chose this field.

Tuesday, July 2, 2013

Ujian Itu Nikmat Bagi Orang Yang Beriman



Hanya orang yang mahu berfikir akan dapat melihat hikmah di sebalik segala ujian yang Allah kurniakan pada kita. Jadikan diri kita salah seorang daripada golongan itu. Moga kesusahan dan kesenangan yang kita lalui tidak berlalu bergitu sahaja melainkan mendapat keredhaan dan keberkatan dari Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Amin :)


Salam dari penulis blog.

Sunday, June 23, 2013

Syukur Nikmat Kesihatan

Ahad, 23 Jun 2013.

Assalammualaikum wbt..

Ingatan masih lagi segar akan setiap peristiwa yang aku lalui selama 3 hari 2 malam di DEMC. Banyak perkara yang RNS belajar dari pengalaman warded di situ. Sebelum diwadkan di DEMC, dua hospital I visited to get treatment. Unfortunately, disebabkan hal-hal tertentu I terpaksa refer to other hospital. Bayangkan ke hulu ke hilir dengan badan yang lemah and perasaan yang tak tentu arah. Kalau ikutkan, nak saja aku menjerit tatkala perasaan marah, sedih dan celaru yang bercampur baur menjadi satu. Namun aku tahu. Setiap bisikan di hati, ada Zat yang sentiasa mendengar. Dan saat itu juga, akal memainkan peranan untuk berfikir sama ada perbuatan yang akan kita lakukan membuahkan pahala atau menambahkan beban dosa.

Alhamdulillah, hari ni dah semakin sihat. Itu yang saye suka! Walaubagaimanapun, RNS tak pernah menyesal bila rasa sakit. Sebab dari situ RNS belajar untuk lebih bersyukur dan RNS percaya itu salah satu jalan untuk RNS kuatkan lagi hubungan dengan Penciptaku. Besides, there's always a lesson that I've learnt from my experience. Always! It makes me ponder about my past. Something what i've been through that leads me to this. And let it be a secret.

Sebenarnya RNS dimasukkan ke hospital disebabkan demam panas ditambah pulak dengan bintik-bintik merah (petechial haemorrhage) di badan. Ujian darah menunjukkan my platelets and WBC (white blood cell) drop below normal range. Bila platelets count low, doctor terpaksa tahan di wad sebab dikhuatiri berlaku komplikasi seperti pendarahan, misalnya. Selalunya symptoms yang seperti RNS alami ini adalah tanda-tanda demam denggi. Tapi berkali-kali test dengue dibuat tetap show negative result. So doctor diagnosed as viral infection. So nothing serious pun. Just acute infection. It can be managed by just IV fluid replacement and vitamin C.  

Apa yang RNS belajar?


Pertama sekali, jangan sia-siakan nikmat kesihatan yang sihat. Before this, RNS pernah la rasa macam seronok jugak demam ni. Dapat MC, tak payah pergi kuliah, boleh duduk kat bilik and tidur sepuas-puasnya. Tambah lagi, ada pulak housemate yang masakkan bubur and layan kita macam Tuan Puteri. Rasa macam special gila kan?! (hahaha)

Tapi life is not always easy...

Cuba kau demam time study week and dua tiga hari nak exam final?! Ambik kau! Nak sangat demam and sakit bagai.. Baru tahu langit tu tinggi ke rendah! Waktu tu kawan-kawan lain sibuk berhempas-pulas kerah usaha untuk score peperiksaan, kita pulak...? Nak study pun,  tak boleh. Kalau hati memaksa sekalipun, fizikal tubuh badan pulak yang tak mengizinkan. Nampak kan? So... belajarlah syukur dengan kesihatan yang sihat. Kalau dah sihat tu, rajin-rajinkanlah tunaikan amanah dan tanggungjawab kita seharian. Mudah-mudahan kita tak mendapat kerugian dan menjadi orang yang sentiasa berjaya. ^_^

Keduanya, I feel the presence of my loved ones even stronger. My family of course! Mama, ayah, opah, abang, adik-adik, saudara-mara, dan tak lupa juga kawan-kawan yang sentiasa menemani RNS! Terima kasih sangat sangat sangat sangat sangat!! Kehadiran mereka semua ni lah menjadi sumber kegembiraan dan buat RNS tersenyum setiap hari!

Ni housemate punya buah tangan untuk orang sakit. Comel sangat!

Mulanya kosong, kemudian dipenuhi dengan nikmat rezeki. Semuanya buah tangan from my housemates, amal and mira. Tak lupa juga pada kawan-kawan lain yang mendoakan walaupun tanpa pengetahuanku. Allah buka hatiku, memang inilah sahabat2 yang ada di waktu aku dalam kesusahan dan dalam senang. Jazakallah! ^_^

Also, special thanks to all DEMC staffs for their services. Dr. Aizan yang sentiasa tersenyum dan tersangatlah caring. Setiap kali datang periksa, ada saja yang buat aku tergelak. Tak lupa juga pada nurse2 yang peramah dan sabar melayan aku yang rajin tekan butang bilik mintak itu ini. Terima kasih jugak pada kak Ema (cousin Wafaa) sebab tolong admission. :)

Salah satu meal yang sedap :)

Okay tu je cerita ringkasnya.. Beri laluan untuk saya tumpukan masa untuk ulangkaji final Sem 2 Exam pulak ye!


Tata titi tutu!! ;P

p/s: Tak lama lagi list nama hospital mana untuk practical year 3 akan keluar.. di manakah akan aku ditempatkan?? Allah knows best.. :)




Saturday, April 6, 2013

Her

Her heart feels as if flowers blooming in the spring
Yet she does not find a way how to express
The feeling is... 
strange...
awkward...

Then she decided
to learn from it
What could it lead to?
Just wait... she said 
A little longer
And the moment will surely be
not this instance or now,
but
yes, a little longer..

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More