Tuesday, February 24, 2015

DIAgnosis2 from Dia



Assalammualaikum w.b.t :)

Alhamdulillah dengan izin-Nya, dihadiahkan novel yang ditunggu-tunggu selepas pertama kali jatuh hati pada sekuel pertama, DIAgnosis. 

Kali ini hasil karya daripada 7 orang insan bergelar doktor yang menjadi penggerak ummah. :)
Inshaallah akan dimanfaatkan pengisiannya.



Done wrapping. 
Now reading...
^_^



Review to be written later, Inshaallah.





p/s: when the word says, "It's yours." 

Wednesday, February 18, 2015

Holiday note

Do you know, even a small deed of you may touched the heart of people in silent?

You dont need huge effort to make peole fall into you as long as you has the small sincerity in you.

It will shine on its own. :)


p/s: somehow its hard to even say goodbye..

Thursday, January 29, 2015

Hikmah yang Tersembunyi

Setiap perkara disulami dengan adab dan tatacara yang tersirat maknanya bagi orang-orang yang mengetahui. 
Indahnya panduan yang diajarkan dalam Islam. :)

Monday, January 26, 2015

Tekad


Bertahan selagi mampu.
Sampai saat
 kembali kepada Yang Mencipta.

Dan orang-orang yang beriman, apabila ditimpa musibah, 
dia akan berkata
"Sesungguhnya aku milik Allah, dan kepadaNya jua aku kembali."


Andai saja dapat bersama berada di sana, melihat tenggelamnya matahari dengan harapan esok masih ada.

Saturday, January 24, 2015

Allah is Near



"Bersyukurlah Allah pernah beri kita kehidupan yang senang, lalu bila kita diuji dengan kesusahan, mengapa kita mengeluh?"
"Sabarlah, sayang.."

Wednesday, January 14, 2015

Dia dekat




Dan hati tergerak menyoal
Kenapa bertubi ujian tiba 
Saat kita merasa tidak bersedia?

Apa aku sudah makin menjauh
Lalu Allah ingin panggil aku
Terduduk aku 
Di antara dua sujud
Hanya aku dan Dia
Meluah segala duka

Dan Allah pun berfirman di dalam AlQuran, surah Al-Baqarah ayat 214 (2:214) :
"Ataukah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga,  padahal belum datang kepadamu (cubaan) seperti (yang dialami) orang-orang terdahulu sebelum kamu. Mereka ditimpa kemelaratan, penderitaan dan diguncang (dengan berbagai cubaan), sehingga rasul dan orang-orang  yang beriman bersamanya berkata, "Kapankah datang pertolongan Allah?"
Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat.

Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat....

Sunday, January 11, 2015

Cair

Ya Allah! Ya Allah! Ya Allah! Cantiknyaaaaa.... :)))

Assalamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh. ^^


Kisahnya hari ni seperti hari hujung minggu yang biasa, di mana kepala ni sudah penat benar menelaah buku-buku medik. Dari awal pagi hinggalah ke petang, muka dihadapkan ke laptop sambil jari menaip case writeup yang perlu dihantar minggu depan.

Ditambah pula dengan bersusunnya topik2 posting ENT, Forensic dan Opthalmology yang menunggu masa untuk diulang kaji. Ya, semuanya perlu di revise dalam masa hanya seminggu berbaki sebelum End of posting Examination.

Sampai satu tahap, mata kuyu, jari jemari lumpuh, otak 'jem'. Okay, itu tandanya I need a rest..

Dan dalam kekusutan tu, hati cair melihat kecantikan bunga-bunga indah ciptaan Allah yang Maha Bijaksana.



Semua gambar-gambar bunga yang sweet ni hasil seni fotografi from seorang doktor yang RNS jumpa dekat Instagram. Jumpa je IG yang penuh bunga, I klik follow cepat-cepat..! hehe takut hilang search tak jumpa pulak gambarnya nanti.



Sempat la jugak RNS baca some caption from this lucky doctor. She's a dermatologist and her husband pun doktor jugak. A surgeon, i'm not mistaken. And they both dikurniaknan dua cahaya mata yang sangat comel!! Kedua-duanya prince. 
They currently live in Canberra. 



RNS suka foto-fotonya sebab they all looks alive. Gambar yang penuh cerita.
Macam gambar kat bawah nii.. hehehe


Simpan angan-angan nak ada gambar macam kat atas ni one day! Bahagianyaa alahaii.. 
Okay kalau nak tengok gambar-gambar selebihnya, sila lah follow IG
eliza_azam

I wonder if could be such in this place once in my life..  Inshaallah! 

And last but not least, my all time favorite flower that holds a story in it. :)

Memories! ^_^

Okay saja excited nak cerita i love flowers! Like one person pernah ckp, "Tak pernah jumpa orang suka bunga terlebih excited mcm ni!" ye lah mana taknya, tengok gambar je pun dah senyum melebar, berbunga-bunga hati riang sampai tergelak kecil. 
That's just sooo me!

Bayangkan, ciptaanNya di bumi ni pun dah cukup fascinating untuk mata kita. Apatah lagi ciptaanNya yang Allah simpan untuk penghuni syurga nanti. It is indeed something beyond any creations in this world! Subhanallah segala puji bagi Nya pemilik sekalian Alam. :)

  Thank you for reading!




Friday, January 9, 2015

Ingatan

A gift
The fact that it comes from the loved ones of your loved ones
Is what matters you the most.

Thank you :)
I can never express my appreciation through words
Because its something that touches the bottom of my heart.


Wednesday, December 31, 2014

#BestMemoriesof2014


Ada sebab 
mengapa Allah beri kita kemampuan
 untuk mengingat hanya segelintir peristiwa. 
  
Andai semua yang terjadi dalam hidup,
 kita ingat semuanya, 
mungkin kita tak akan dapat membezakan yang mana lebih bermakna.

Dan ini antara peristiwa yang aku kata,
bermakna buatku,
TAPI
bukan juga maksudku
yang peristiwa lain itu
bagai debu yang berterbangan,
yang akhirnya melayang tanpa tahu ke mana arah tuju. 

Setiap apa yang aku dan kau lalui,
percayalah,
ada sebab-musabab yang terperinci,
yang mana hanya mampu terinterprestasi
bila kita cermin dan refleksi diri.

Biarlah semua yang pahit, 
kita ambil iktibar.
dan semua yang manis itu,
membuatkan senyuman kita kekal melebar.

Biar berlalu tahun yang penuh memori,
beri pula laluan untuk tahun baru menjengah ke mari.
Langkah demi langkah, sama-sama kita tempuhi,
Inshaallah kita doa 
moga akhirnya
sama-sama sampai ke destinasi
dengan izin Ilahi. 
:)


#BestMemoriesof2014

23 Feb - When the stories change, PD

3 Mac - The heart reveals

10 July - The intention expressed

27 Aug - Reserved

9 Sept - The first entry, You

16 Sept - The Email

11 Oct - Sticky note

16 Oct - The dream

27 Oct - Flowers

7 Dec - The gift

23 Dec - The Protection

Selamat datang 2015!





Sunday, December 28, 2014

Me and books

Assalammualaikum! :P


Nak tanya, suka membaca tak?




Dari zaman kanak-kanak ke zaman sekolah, sampailah sekarang dah zaman universiti, antara hadiah-hadiah yang RNS selalu dapat, mesti buku! And I just love it! Tiba-tiba teringat time kecik-kecik dulu, masa tu mama and ayah baru balik dari outstation. Bila dapat tahu je they both sampai rumah, anak dara diorang yang kecik dgn bertocang ni punya lah berlari ke pintu semata-mata menanti story books yg mama and ayah dia janji nak belikan. ^_^

Selepas tu bila zaman sekolah pulak, my bestfriend gave me a book bertajuk 'Quranic Law of Attraction' as a birthday gift. Dan beberapa minggu yang lalu pun, dapat lagi sebuah buku. Still remember previous post entitled The Gift ? :') Yeah, that one..

Yang lain-lainnya, beli buku untuk hadiahkan pada diri sendiri je la kiranya. eheh.

Eh.. dah cerita panjang-panjang, sekarang baru nak bagi tahu you my actual purpose untuk post kali ni. Saja nak share tentang pengalaman RNS ke Big Bad Wolf (BBW) 2014. 

Tak tahu apa motif duduk kat tengah-tengah tu..


Sudah semestinya semua dah tahu kan yang BBW ni adalah jualan buku tahunan yang MEGAAA Sale gila-gila! Kalau kebiasaannya pergi bookstore biasa, beli 1 buku dah harga RM30+. Tapi kalau dekat BBW, dgn harga yang sama, boleh dapat 5 buku at least! Jadi, memang tak hairanlah kalau nampak buyers siap bawa travelling luggage untuk isi buku-buku yang dibelinya. 

First time RNS jejakkan kaki ke pesta BBW ni, memang terkejutlah! First I smell books... Bila bukak je mata.. Mashaallah banyaknya buku! Kalau next time korang pergi, pastikan bertindak dengan bijaksana untuk spent time cari buku kat sana. Make sure ada objective nak cari buku apa. Jangan jadi macam saya yaa.. bagai rusa masuk ke kampung. Jadi tercengang-cengang kehairanan. Tengok book stacks je pun dah pening.. Serius!


This is a picture of one section. Banyak lagi sebenarnya..

In the end, bila dah pusing satu MIECC tu, dapatlah belikan untuk diri sendiri a few books. Rasa macam nak beli lebih lagi, tapi memandangkan banyak ni pun entah bila boleh habiskan baca pun tak tahulah. So, I bought setakat yang sempat je.


-All of these for only RM37.
-Kata orang, apa yang dibaca melambangkan seseorang tu. Boleh agak tak personaliti RNS macam mana? *angkat kening


Second time visit, terjumpa buku ni. Its a love story yg captured my heart. Bukan senang nak baca buku genre macam ni :)
 

Bagi RNS yang jarang dapat peluang untuk travel ke tempat orang, this is one of my way to learn about people, places and the world! Harapnya one day berbekalkan dengan ilmu yang ada, dapatlah peluang menjejakkan kaki pula ke places i really want to visit with my loved ones. Setakat ni, biar minda dulu yang melangkah jauh-jauh.. So that when the day eventually becomes reality, i will say 'Yeah.. I've read about this once!'




Okay setakat ni dulu perkongsian kali ni. Jumpa lagi in next entry, Inshaallah! Thank you for reading ;)