Thursday, August 27, 2015

Of 10th and 27th Aug




Perfume.



I see that a fragrance is one of the most special gift to someone because the scent that it gives out is able to plant a powerful memory in your mind.

It may remains in your cognitive area of the brain for a long time in such that one day, when you come to reinhale the droplets of the fragrance, your brain will start to picture out everything that is related to the perfume - the time, the event, the person, the place.. just everything! You will memorised the history that you was once gifted to.. Isn't it sweet? :')

No words can describe such a feeling.
Thank you. :))




p/s: so kalau nak orang ingat kita, boleh bagi perfume kat dia. ^_<

Wednesday, July 15, 2015

4th Year, The end.



Assalammualaikum wbt!


"Mereka yang mengambil jalan bersama denganku." ~fall for this quote.

Segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam, dengan seizinNya telah Dia permudahkan jalan kami semua. Siapa sangka, dengan sekelip mata saja rupanya kami dah mengakhiri tahun 4 sebagai seorang pelajar perubatan. Ini bermakna tinggal setahun sahaja lagi masa yang diperuntukkan sebagai persediaan untuk menggalas tanggungjawab yang lebih besar di dunia realiti. Menjadi seorang doktor.

Ingat lagi kali pertama pensyarah ku pernah bertanya pada anak-anak muridnya, 
"What is a doctor?"
Semua terdiam. Pelik. Tak pernah orang tanya soalan sebegitu. 
"Doktor? Doktorlah..! Ada orang yang tak faham lagi ke siapa doktor?!" Sarkastiknya aku.. haha! Tapi jawab dalam hati je memang la kau berani kan! >_< Cuba suarakan kat the whole class, mau kena panahan mata laser semuanya kat aku eheh..

A doctor is a teacher.
Yea.. make sense kan. Serius, tak pernahku terfikir tentang itu. Mari sini, RNS elaborate secara ringkas apa yang RNS faham dengan ayat penyata itu. Seorang doktor itu tanggungjawabnya untuk menyampaikan kepada masyarakat apa yang telah dipelajarinya untuk kemaslahatan orang lain.

Sering kali, kita bayangkan doktor ini tugasnya hanya merawat dengan ubat-ubatan, potong sana-sini, plaster tang situ, tang sini, bukan? Ya, betul lah tu. Tapi itu hanya apa yang orang lihat dari permukaannya sahaja. Realitinya, lebih dari itu. Namun, tak semua yang tahu. Doktor itu tugas lainnya adalah sebagai kaunselor untuk pesakit, keluarga, masyarakat dan sesiapa sahaja yang pernah meminta pandangannya. Dia juga berperanan untuk membetulkan persepsi-persepsi salah yang timbul dalam masyarakatnya. Sebagai contoh, peranan vaksin yang sangat penting untuk membendung penyakit berjangkit merbahaya daripada merebak. Besar cabarannya untuk seorang doktor hari ini meyakinkan pesakitnya apabila disulitkan lagi dengan bercambahnya golongan anti-vaksin. 

Bukan itu sahaja, sebagai seorang doktor Muslim, peranan yang besar adalah melaksanakan hal-hal yang berkaitan fiqh dalam perubatan. Andai kita tidak dipersiapkan dengan ilmu ini, siapa lagi? Bukankah sudah menjadi fardhu kifayah untuk seorang doktor memahami ilmu ini? Ambil contoh, isu hangat ibu-ibu bersalin yang auratnya terpaksa didedahkan. Apakah rukhsah nya dan daruratnya di dalam Islam? Kita harus fahami dengan mendalam semua itu terlebih dahulu sebelum bertindak menyuarakan pandagan yang tidak berlandaskan ilmu.   

Okay alamak! Dah makin serius dan berat pulak RNS bawa perbincangan hari ni. Okay semua cool down eyh.. Biasalah, kalau jari dah mula menaip, laju je idea mencurah-mencurah ke ladang blog ni. Doakan kami semua jadi doktor yang selamat untuk anda semua okay. Amin :) 
Setakat di sini dahulu perkongsian tak seberapa ni. Inshaallah berjumpa lagi di lain masa. Bye!

Jumpa lagi di tahun akhir! ^_^





p/s: take care. :)


Friday, July 10, 2015

Tranquility



Sometimes we end up staring indefinitely at the closed doors of our lives, and forget to notice the ones that have opened. ~ Yasmin Mogahed


In a hadith the Prophet s.a.w explains that,

"Whenever a Muslim is afflicted with a hardship, sickness, sadness, worry, harm, or depression - even a thorn's prick, Allah expiates his sins because of it." [Bukhari]

Saturday, July 4, 2015

Butter Chicken yum!

Assalammualaikum w.b.t buat pembaca TGS sekalian! :)

Untuk pertama kalinya RNS nak berkongsi dengan anda semua resepi Butter chicken. Senang je. Untuk yang baru nak asah skill memasak macam RNS ni, boleh la cuba untuk juadah berbuka di bulan Ramadan ni ye. :)

Bahan-bahan yang diperlukan:

Isi ayam
Tepung KENTUCKY (or mana-mana tepung salut rapuh)
Telur sebiji

Butter (buttercup)
Susu sejat (Susu sejat penuh kream Ideal)
Daun kari
Bawang besar/bawang merah dan bawang putih ditumbuk atau blend
Cili padi
Serbuk lada hitam
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara penyediaannya:

1. Potong isi ayam dadu.
2. Pukul telur sebiji dan masukkan ke dalam mangkuk bersama isi ayam.
3. Masukkan tepung kentucky ke dalam ayam yang dicampur dengan telur tadi. Gaulkan sehingga sebati.
4. Goreng adunan ayam tadi hingga kekuning-kuningan. Letak tepi.

Penyediaan kuah:

1. Masukkan butter ke dalam kuali yang panas. Biar sehingga cair.
2. Masukkan pula bawang besar/bawang putih, cili api ke dalam kuali. Tumiskan sehingga naik bau nya.
3. Masukkan susu sejat.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa, sedikit lada hitam.
5. Biarkan sehingga mendidih.
6. Masukkan ayam goreng tepung yang dah digoreng tadi. Kacau hingga sebati.
7. Taburkan daun kari ke dalam kuali.

Dah siap! 

Ayam goreng bersalut tepung
Butter chicken untuk anda! :) masak dari hati, masak dengan iman


RNS lebih prefer kurang kuah, so kena biar kering sikit sebelum angkat from dapur. Kalau anda yang suka berkuah, letakkan lebih susu sejat dan butter. Semua ni main agak-agak je ye. Sorry la i tak profesional nak recommend ratio bahan-bahan ramuan ni, tapi inshaallah cukup untuk buat orang rumah kenyang perut and mintak buatkan lagi next time... Hehehe :)

Tips utk gadis2/anak dara yang baru nak start belajar masak: tak pandai masak xpe, boleh belajar. Skill must be developed perlahan-lahan, asalkan rajin. That's the key! :)




p/s: acu and uncle: kak mim dah pandai masak now, boleh kawen! Ahakz! ^_^
*lepas ni anytime nak butter chicken, air tangan kite je eyh inshaallah. :')


Wednesday, July 1, 2015

Wordless Wednesday

21 Mac 2014

Tuesday, June 30, 2015

Cari Semula Hatimu

13 Ramadan 1436 H



Alhamdulillah! Akhirnya niat yang tersimpan untuk beli buku penulisan Yasmin Mogahed satu hari nanti termakbul juga hari ni.. :) 
Have been amazed dengan her way of writings.


Bersempena dengan bulan Ramadan ni, sama-sama kita cuba bersihkan diri. Biar sedikit, tapi dengan hati yang ikhlas dan penuh pengharapan kepada Dia, inshaallah Allah akan beri pertolongan-Nya.

Kadangkala ujian yang mulanya membuatkan hati kita sedih, itulah yang sebenarnya akan membangkitkan kita semula. Setiap yang berlaku dengan izin Allah dalam kehidupan kita, terselindung hikmahnya.

"Aku ingin mencari semula mana pergi hati yang tenang, hati yang tidak takut dengan pandangan orang, hati yang selalu amanah, jujur, dan berbaik sangka pada saudaranya. Aku mahu rasa kenikmatan itu. Pertemukan semula aku dengan hati itu, wahai Tuhanku."

Firman Allah di dalam Al-Quran, surah Al-An'am, ayat 17 (6:17) yang bermaksud:

"Jika Allah menimpakan sesuatu kemudaratan kepadamu, maka tidak ada yang (mampu) menghilangkannya melainkan Dia sendiri. Dan jika Dia mendatangkan kebaikan kepadamu, maka Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu."






p/s: penulisanku yang utama untuk diriku sendiri. Andai ia dapat memberi inspirasi pada orang lain, itu dengan izinNya juga. :')

Monday, June 29, 2015

12 Ramadan

Sentiasa dalam doa.

Ya, Allah makbulkanlah.
Tetapkanlah hati kami,
Tabahkanlah hati kami,
Berilah perlindunganMu ke atas kami.

Amin.

Friday, June 26, 2015

Random friday



Kerja Tuhan itu sangat misteri dan kadang tidak kita fahami. Tetapi janjiNya itu pasti. 

Tuesday, June 23, 2015

Don't worry

At times, there are things you are worried upon. Something that when you tell someone, they will hardly understand.

But, you have your Creator dear you. Allah know what lies in your heart. So don't just let it be silent in there. Make it sound! Through prayers and dua'. Then, work on it.

Never underestimate the power of dua'. 
Be passionate for what you pray for. Be firm. Have faith. You just need patience. For Allah will definitely answer you..
And that is the only way you will feel content.


Look a the signs that remind you He is there.


Friday, June 12, 2015

Be Yourself

In order to keep up with them, I imitated their looks and exterior
So I became someone else - just to boast 
And I thought that through that I'd gained a fortune
But I found that I'd lost, for these are mere appearances

No, no
We don't need wealth in order to increase in beauty
Our essence is here, in our hearts it shines
No, no
We will not seek to please others with that which we deem unbefitting for ourselves
That is our beauty, rising and ascending above

Be yourself and you will increase in beauty..

I accept people but I don't imitate them
Except for what I agree with, to satisfy myself
I will just be myself, just the way I am, this is me
My conviction suffices, this is my certainty

No, no 
We don't need wealth in order to increase in beauty
Our essence is here, in our hearts it shines
No, no
We will not seek to please others with that which we deem unbefitting to ourselves
That is our beauty, rising and ascending above

Be yourself and you will increase in beauty..

I'll be what I please to be
I won't seek their acceptance
I'll be whom I love to be
Why would I care about their acceptance?

Real friends are the one that accepts you the way who you are.



By the way, I tak pandai meluahkan puisi seindah di atas yee >_< . Yesterday i heard someone said, "tak tahu pun maksud lagu 'Kun Anta'.. " So here it is maksud lagu dia.. which i found to be inspiring. :)


p/s: glad i already found one..