Thursday, May 5, 2016

Motivasi Dari Aku, Untuk Aku yang Bangkit dari Kegagalan






Dear diary,

Sekali lagi aku login E-klas. Betulkah semalam apa yang aku nampak? Atau sekadar ilusi disebabkan sejarah hitam yang lalu? Tak, bukan. Memang benar. Realiti, Azureen. 

'Rotation 2, Medicine, Grade: F. Description: FAIL.'

Allah.. seakan-akan tak percaya pun ada. Perasaan redha pun ada. Bercampur-baur menjadi satu. Aku terkedu. Tak tahu reaksi mana harus aku keluarkan. Yang aku mampu, hanya terdiam. Tiba-tiba memori semalam ligat bermain-main dalam fikiranku, tanpa aku mampu halang. Suara orang-orang sekelilingku ibarat bunyi bising yang sekadar menjadi latar belakang suasana ketika itu.

Pada masa itu, peliknya air mataku tidak tumpah serta-merta. Bergenang pun tidak. Mungkin sebab aku sudah dapat mengagak. Ya, peperiksaan klinikal kali itu memang berlainan sungguh rasanya. Seolah-olah petanda supaya aku bersiap-sedia. Rupa-rupanya apa yang aku rasa dahulu, sumber untuk aku lebih kuat hari ini.

Beruntung aku sebenarnya. Dapat merasa bila di atas. Juga dapat merasa peritnya jatuh ke bawah. Sebab dari pengalaman kedua-duanya itu, aku belajar. Sedih? Sakit? Aku manusia biasa. Kalau aku tak mengaku yang aku rasa sedih dan malu, mungkin aku ini robot agaknya. Melihat kawan-kawan lain lulus dengan cemerlang, sedang aku, tersadung di saat hampir ke garisan penamat. Tapi jauh di sudut hati kecilku, aku bersyukur. Sangat. Allah izinkan aku untuk percaya pada hikmah yang Dia berikan. Mungkin sekarang, pengetahuanku masih samar. Tapi aku yakin, suatu hari nanti aku akan nampak dengan jelas. Yakin, Azureen. Dengan iman.

Kata dia, "Ada battle yang lebih besar, Reen." Depan dia memang aku tak mampu bertahan. Tumpah juga air mata. Donut Dunkin berupa smiley :) aku pandang umpama :(. 

Doa yang aku tak pernah tinggal. Semoga Allah berkatkan ilmu yang Dia ajarkan selama ini. In that way, I hope He chooses me to be in the road yang aku boleh memanfaatkan ilmuku ke arah jalan yang Dia redhai. There must be a reason Allah has granted my prayer to further medicine one day ago. And now that I'm in this line, takkan aku nak menyerah macam tu je?

Orang yang beriman akan merasa gembira bila ditimpa susah atau senang. Sebab dia tahu, segalanya datang daripada Allah. Maka semua itu akan baik-baik saja. Sabarlah ya Azureen.. It's a sign you should work harder and sincere. 

Terngiang-ngiang pesan pensyarah aku, "Sometimes, there are things that you cannot control. Even if you work hard, you need luck." Dan aku rasa, luck itu kita perlu minta daripada Dia Yang Maha Mendengar, Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

A failure does not means you will fail forever. And it does not also mean you are not good enough. Tests are meant to build us. Not downgrade us. 
Jadi, bangun Azureen! Jangan pernah mengalah. Terus langkah walau kau harus mengengsot sekalipun!

We must also realize that nothing happens without a purpose. Nothing. Not even broken hearts. Not even pain. That broken heart and pain are lessons and signs for us. They are warnings that something is wrong. They are warnings that we need to make a change.
-Yasmin Mogahed

Andai kisah aku mampu mengajar, sebarkanlah.. Aku tidak lagi malu untuk mengaku yang aku pernah buat silap. In fact, siapa yang sempurna? Tak ada, bukan? Peace.


Post-end of posting surgery clinical exam. Tak mau sedih-sedih. Jom makan! ^_^



p/s: Ingat lagi kisah Raja Azureen dahulu? Klik sini untuk cerita awal: Reflecting memories of 3rd year .


Thursday, April 21, 2016

Entri Penghargaan

Assalammualaikum wbt..



Khas buat semua pembaca setia dan sesiapa sahaja yang pernah membaca penulisan-penulisan RNS di laman blog ni, terima kasih ya! Walaupun sejak akhir-akhir ini RNS jarang meluangkan masa untuk menulis entri-entri baru, RNS sentiasa jenguk ruangan comments. Comments anda sangatlah RNS hargai! Ada juga yang bagi pembakar semangat untuk RNS terus menulis. Silakan untuk share mana-mana post RNS selagi mana ia mendatangkan manfaat untuk semua. Memang itu harapan RNS dari awal penulisan blog TGS ni. :) 

Inshaallah.. bila ada kelapangan masa nanti, RNS akan berkongsi cerita lagi ya. Buat masa sekarang, RNS dan rakan-rakan seperjuangan akan menghadapi peperiksaan akhir dalam masa lebih kurang 3 bulan lagi. Doakan kejayaan kami semua untuk berkhidmat pada masa hadapan ya! Amin. 

Sekian dahulu entri pendek kali ni. Tata! ^_<

Thursday, March 10, 2016

Kaki Anugerah yang Perlu Dijaga - Converse shoes




Assalammualaikum w.b.t and hello!


I'll tell you about the owner of this image. Read further okay! ^_<

So it seems that I did not manage to post an entry last month (target RNS sekurang-kurangnya satu entri setiap bulan, baru la tak berhabuk blog TGS ni kan :p) But its okay.. RNS baru saja habis posting perubatan a few weeks ago. (Posting perubatan sangatlah sibuk, terutamanya bila ditempatkan di Hospital Sungai Buloh) Sekarang, dah masuk minggu ke-3 RNS berposting di bahagian pembedahan Hospital Klang. Jadi, boleh kata ada lah masa sikit untuk luangkan menulis kat sini.

As I am currently in surgical department, I will definitely come across cases that are related to disease that involves our precious leg. Kaki kita anugerah yang tak ternilai daripada Tuhan bukan? Cuba bayangkan satu hari nanti kita bangun daripada tidur, tiba-tiba kita tak dapat nak merasa ke dua-dua belah kaki disebabkan lumpuh. Ya Allah... semestinya saat tu akan ada peraasaan takut dan cemas! We should be thankful to Allah for creating us with the upmost perfect creation in this world! 

Therefore, we are the one who is responsible to take care of our own body. To stay as healthy as possible..
To pretty girls and ladies out there including me.. Yes, us! The choice of our footwear is very important! Cuba elak seboleh-bolehnya daripada memakai kasut bertumit tinggi. Especially in the occasion yang memerlukan kita untuk berjalan atau berdiri lama.

Bad effect of high heels to our posture and foot

So.. nak pakai kasut apa lepas ni? I choose sneakers! Walaupun ada pelbagai jenis kasut flat yang lain, but hey, sneakers for girls are not bad at all! Salah satu favourite brand yang simple, yet stylish is Converse shoes. Kasut converse ni boleh dikenakan dengan pelbagai gaya mengikut personaliti masing-masing. *kalau nak nampak berdarah muda selalu, kasut ni sangat sesuai. Come, let me show you a few pictures.  :) 

Contoh paling senang yang comes to my mind is kak Fynn Jamal. Thank you kak Fynn sebab personally bagi keizinan RNS untuk share your pictures here! :))



Kak Fynn Jamal-semua tahu she loves her pair of sneakers. She looks confidence in her own style with all-black outfit that matches with her sneakers.


Look how cute they both are! *ever dream of wearing the same sneakers with your other half? :'))


Okay.. maybe your kids too in future :))

Gadis-gadis yang gemar mengenakan abaya, tetap boleh tampil sopan. Not too boyish, yet still maintain that feminine look. Simple kan? Pada masa yang sama, kita pun akan rasa selesa dan senang untuk melangkah. 


Of course, there's other way to look different with your own personal preference. Kalau teringin tu, boleh la explore lagi jenis Converse shoes ikut citarasa sendiri kat sini. Sambil-sambil tu, boleh la shopping barang kat zalora kan.. :)))

One of my favourite style - maxi dress with converse shoes. :)


So, what do you say? Kalau ada buah fikiran, boleh la kita sama-sama kongsi ye! Thank you for reading this entry :D Setakat ni dulu buat kali ni. Jumpa lagi bye!





p/s: Jangan tak tahu, ada orang yang berkenan with girls in sneakers. So, korang suka yang mana? ^_<















Friday, January 1, 2016

Starts of something new 2016



Assalammualaikum wbt.


Hello! I woke up this morning and realized, oh its already 2016! So I decided to reflect and recap what has happened in 2015.

After subuh prayer and a small *conversation with someone, i took my next steps to freshen up, a bit of cleaning, and breakfast. While I was having 'kaya bread' and a mug of hot chocolate, i turned the pages of my diary. I read everything from the beginning of 2015 until the end. My expression was like ... hurmm.. uh.. ohhh.. hahaha ^_^ ... aaaa T_T .. You know, the feeling when you read all sorts of happenings in your life through out the past year. There are happiness, funny moments, excited, and all the sadness that almost forgotten. But because once upon a time, you wrote it there, and suddenly you remember what you have gone through. It's just amazing. :)

What can I conclude from 2015, "Many things have changed without we expected it to be in the beginning." Yeah. Everyone grows, everyone gone through phases in their life, and from there, it's what has made us change into someone. So am I getting better or worse? Only we ourselves can truly answer that.

At first i thought my 2015 was filled with bad memories. But when i flipped through the pages, waa.. there's actually more happy and sweet moments. So, this proves that when we are facing with calamities in our life, we tend to focus more on the problems. That's what made us thrown into depression. Somehow, we often forget that every difficulties is just temporary.

After all, I learnt a lot. Like seriously a lot! I learned how to handle my emotion on such circumstances when you feel like hopeless. Alhamdulillah, may Allah protect us from going astray.

As of today, I want to make a change. I choose to be happy as much as possible. That's what life is. It's about what we choose no matter what happens. I will try not to hold on something too tight nor too loose. Because if I hold it so tightly, and when it suddenly snaps, I'll be forced to repel backward and it'll make harder for me to find my way back to the front. (It's like when you try to stretch a rubber band so forcefully, and when it snaps, your hands will feel the pain.) On the other hand, if I hold on something so loosely, then it means I'm weak and I don't even care. So, let's just be neutral. We humans cannot control everything in this life. It's with the help of Allah. :)

The only thing that I can promise is that I'll never stop praying. Allah know's best. Let's hope for the best ending! :)))


#MemoriesOf2015

31st Jan - The dress

8th Feb - The victory!

15th Feb - Terduduk

20th Feb - Simple tapi dalam kelas tersendiri

1st Mac - Basikal

25th Apr - "One view i like to see for a long time"

7th May - 1st meeting

31st May - Food festival

6th Jun - I brought back my first medal!

10th July - 2nd meeting

10th Sept - Heartbreak

13th Oct - The PE

31st Dec - Hope


Biar berlalu tahun yang penuh memori,
beri pula laluan untuk tahun baru menjengah ke mari.
Langkah demi langkah, sama-sama kita tempuhi,
Inshaallah kita doa 
moga akhirnya
sama-sama sampai ke destinasi
dengan izin Ilahi. 
:)


Selamat datang 2016!

Ultimate goal to achieve this year! 




Thursday, October 29, 2015

Nekad





Selagi bergelar hamba, pasti akan ada cacat celanya.
Kalau ingin cari kesempurnaan, kita hanya akan jumpa pada sifat Allah.

Apa yang aku minta sekarang ini, agar Allah pertemukan seseorang yang boleh menjadi pelengkap bagi kelemahan diriku. Dan aku juga menjadi pelengkap bagi 
kelemahan dirinya.

Tak perlu aku kejar sesuatu yang belum pasti milikku, kerana aku pasti akan kecewa andai aku tidak dapat apa yang aku harapkan.

Insecurities will always remain. Instead, you will only feel secure when you are whole heartedly put your trust in Allah. Choose Him over something else in this world. No compromise! And He will definitely choose something beautiful for you, more than you can ever imagine. If not in this world, surely it will be in the Akhirah.

I made a mistake. And its Allah who brings me back to the right path. Kadang ada sesuatu yang tak terucap dengan kata, tetapi bisa tergambar melalui mata yang melihat, dan hati yang merasa.

Hanya Tuhan yang tahu.

Sunday, October 25, 2015

Feeling thankful


There are times in which you feel deeply in vain BUT the moment tears fall out from your eyes while praying to Allah, all the miserables you feel will be faded away. Because you know, Allah will always be there besides you. You dont even want anyone else to hear you except your own Maker. In fact, He is Most closer than your vein. 
Everything will be fine.. Inshaallah. :)

Tuesday, October 13, 2015

Awal Muharam, a new year


Assalammualaikum wbt..


It's not as easy as I imagined being a final year medical student. To be able to stay in a highly motivated spirit is one of the challenges i need to face. After all, its not always a sunshine in this life. Sometimes you will have to go through the rainy days and storms anyway.

And now i can feel it. This early 2 weeks I have been battling to regain my memory of my clinical knowledge after almost a 2 months school break. It's quite frustating though when you failed to recall what you have learned all this while. But, the worst part is that when you dont know what you have forgotten.

Today, my orthopaedic lecturer asked me, "Syamim, do you still study hard like you used to? I hope you can do better this year, okay." I stumbled upon that statement. Did my teacher sensed I have been quiet during his class? Or did he noticed that I am less able to give response during the question and answer session? Maybe. When i came to look at it, damn its true... I know myself.

Sometimes you have to contemplate yourself in order for you to wake up from your dreamy fairytales. It's the reality that you have to deal with. In a year, Inshaallah I will graduate and become a doctor (*do pray for me). I started thinking that if I am not able to train myself to be competent now, then how am I able to carry the responsibility in the future? As I am near to graduation, the less am I thinking about the title "DR" that will soon become my initials. Trust me, it is not easy to accept that soon I will be held responsbility in dealing with a person's life. It's scary. Seriously. So it's no more about fame that you will become a doctor. It's about how brave, strong and passionate you are to be in this field. There'a a saying, with power comes a great test isn't it?

Today marks the new year in Muslim calendar. And so do i need to renew my intention in seeking the knowledge. It's for the sake of Allah. He is the One that blessed me with the ability to be who I am today. Slowly, I will try my best to correct myself. Find the flaws that I have, and ask Allah to help guide me to be a better person. 
Inshaallah. I will pray for you too as well. Together. I believe that you know what you desire most, right? So let's pray together that Allah will grant what's best for us. Let's not give up till the end. Never stop believing. When you fall down, get up and try again. Someday you will find what you're searching for. Inshaallah.. Amin. :)

 This song.. The words.



p/s:Allah will give the hardest battle to His strongest soldiers. So believe in yourself, remember? :')

Tuesday, October 6, 2015

Final Year MBBS




Am finally 5th year medical student. It's going to be a bumpy road now. Full of hardship and stress for final professional exam  becoming a doctor in housemanship. Hope Allah will give me strength. :) 








Sunday, September 27, 2015

Resepi Pancake



Assalammualaikum wbt

My pancake served with strawberries, bluberries, butter and honey! Yummy!




Entry hari ni RNS nak kongsi resepi pancake yang sangat simple anda boleh cuba!
Kalau ikutkan RNS tak niat pun nak share resepi ni dekat blog, sebabnya I pun search from Pakcik Google je. Tapi disebabkan resepi ni di'touch-up' sikit untuk dapatkan texture and rasa yang berkenan di hati, so I decided to share. Plus, its a request from my cousin to give her the recipe.
*So kak shirah, lepas ni tak payah pi mcD dah okay. Buat kat rumah je and boleh dapat setanding dengan pancake mcD! boleh bagi faiz and fauzan makan :P

Jom tengok bahan-bahannya:

1 biji telur
1/2 sudu besar marjerin yang dimeltedkan (boleh juga diganti dengan butter)
1 cawan susu segar
1 cawan tepung penaik (boleh cari tepung cake naik sendiri)
3 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanilla

Cara-caranya:

1. Pukul telur dalam bekas hingga dapat texture fluffy.
2. Masukkan marjerin yang dicairkan ke dalam telur. Pukul sekali lagi.
3. Masukkan susu segar. Kacaukan.
4. Masukkan tepung, gula, garam. Gaulkan sampai sebati.
5. Akhir sekali, masukkan esen vanilla.

Dah siap pun adunan. Then, panaskan non-stick pan atas api sederhana. Tak perlu letak minyak or margerin sebab dalam adunan tadi dah ada, so bila masak pancake tak akan melekat.
Bila pan dah panas, perlahankan api dan letak satu senduk adunan tadi. Biarkan seketika sampai nampak 'bubble', lepas tu alihkan.

Bubble tu akan jadi macam ni. -Gambar ihsan google.


*make sure api perlahan. kalau tak, senang hangit. :P

Dah siap! 

My siblings favorite makan dengan vanilla ice cream!


Tips resepi & hidangan:

1. Boleh makan dengan honey, butter, jem, peanut butter or susu pekat (first time tengok my cousins makan dengan susu pekat macam sedap jugak). Apapun ikut selera and kreativiti sendiri :)

2. Hidangan resepi ni untuk 3 orang makan (boleh dapat dalam 6-7 keping pancake saiz sederhana) . Kalau nak banyak, multiply ratio dia, okay!

3. Awas! Jangan campurkan mentega cair yang masih panas dari kuali dengan susu yang sejuk. Nanti mentega tu boleh jadi berketul.

3. RNS suka guna tepung ni untuk baking sebab texture dia lembut.


Senang je kan sebenarnya, Selamat mencuba! :P



p/s: baru tahu pancake ni memang senang buat..  Boleh comment kalau ada idea resepi lain :)


Friday, September 25, 2015

Aku menjadi saksi

Tarikh: 20 September 2015, Ahad

Dear blog, 

Pada hari ini, Allah mengurniakanku peluang untuk menjadi saksi kepada dua hambaNya, mengikat janji melalui akad pernikahan. Bukannya aku tidak pernah menyaksikannya sebelum ini, tapi kali ini berbeza. Seolah-olah ia memberi ruang untuk aku membuka mata. Untuk aku sedar apakah erti sebenar satu ikatan perkahwinan.

Dalam perjalanan ke masjid pada pagi itu, aku menaiki kereta sepupuku yang baru sahaja menimang cahaya mata sejak 4 bulan yang lalu. Pada mulanya perjalanan begitu tenang. Tak berapa lama kemudian, puteri kecil kesayangan pasangan sepupuku ini mula merengek. Lapar mungkin. Si ibu menyua susu ke mulut comel si kecil. Namun, ditolaknya. Suara tangisannya bertambah kuat. Buat kami satu kereta berasa sedikit gelisah. Dipujuk ibunya, namun serba tidak kena. Jika diikutkan hati, mahu sahaja aku dodoikan si kecil itu. Tapi, melihat wajah ibu muda ini, aku faham dia juga sedang bersabar, dan dia lebih seribu kali mahir memujuk anaknya berbanding aku.
Dari situ, aku sedar tanggungjawab bergelar ibu bapa.

Tiba sahaja di masjid, kelihatannya keluarga sebelah pihak lelaki sudah pun memenuhi di ruang solat menantikan majlis akad. Kedua-dua belah keluarga bersalaman antara satu sama lain. Melihat wajah-wajah ceria yang tidak pernah aku kenal sebelum ini, membuatkan aku sedar. Perkahwinan itu bukannya setakat penyatuan dua hati, tetapi juga penyatuan dua kaum kerabat yang semestinya berbeza latar belakang kehidupan. Maka, kau bukan sahaja harus terima untuk belajar tentang pasanganmu, tetapi juga seluruh ahli keluarga pasanganmu. Baik buruknya, bukan untuk kau jaja, tapi untuk kau kenal dan sama-sama saling melengkapi.

Sebelum pengantin lelaki melafazkan "aku terima nikahnya.." Tok kadi mengingatkan semula pasangan pengantin mengenai apa itu perkahwinan dan apa itu penceraian. Dan aku juga turut mendengar. Diceritakan sedikit mengenai tanggunggjawab khusus untuk si suami apabila diberi amanah untuk menjaga si isteri. Dan juga diceritakan pula apakah tanggungjawab si isteri untuk patuh pada suami. Akhirnya, diingatkan kepada kami semua tentang penceraian. Ya, penceraian itu sesuatu yang dibolehkan di dalam Islam tetapi betapa ianya sesuatu yang paling tidak disukai oleh Allah. Apatah lagi apabila sudah mempunyai anak, maka penceraian itu akan membawa kesan kepada kehidupan mereka. 
Dari situ, aku berdoa agar Allah kurniakan pasangan ini jodoh yang kekal lama hingga ke syurga. Amin.

Setelah selamat dengan sekali lafaz, maka tertulislah nama mereka berdua sebagai pasangan suami dan isteri. Pada waktu itu, aku duduk di belakang pengantin perempuan. Aku terdengar ibunya berkata, "Ingat pesan mama, mulai sekarang apa-apa pun perlu dahulukan suami. Kalau apa-apa jadi kat mama, selagi tak mendapat izin suami, jangan sekali-kali datang jumpa mama. Syurga Syidah sekarang, pada suami." Aku pulak yang tersentuh dengar nasihat tu. Isk2.. T_T

Kesimpulannya, apa yang aku saksikan pada hari ini, sebenarnya satu pengajaran. Apa yang selama ini menjadi persoalan bagiku, buatkan aku tersedar dan muhasabah. Sebelum membuat keputusan untuk berkahwin, fikir sejauh-jauhnya. Apakah benar-benar kau sudah bersedia? Action speaks louder than words. You know yourself. Jangan banding-bandingkan diri dengan orang lain. Berkahwin bukan diukur pada tahap umur, tetapi dikira pada masa yang tepat dalam hidupmu. 

Sibukkan dirimu dengan amanahmu yang utama di waktu ini. Belajar. Graduate. Jadi doktor yang baik. Itu yang utama. Soal jodoh, pada masa ini berdoa sahaja. Kerana itulah kekuatanmu untuk ketika ini. Untuk kala ini. Bukannya itu bermakna kau tidak berusaha, tapi usahamu pada tika ini ialah dalam bentuk doa dan pengharapan kepadaNya. Itu yang kau upaya buat masa ini.  

Bagi aku, biarlah perancangan disusuli dengan persediaan. Maka sahabat sekalian, jangan tanya 'bila'. Tolong. Aku sendiri tak tahu jawapannya. Yang aku tahu, sekarang fasa untuk aku mempersiapkan diri. Kita sama-sama doakan. :)


p/s: Entah dari manalah datang keberanian aku untuk tulis topik ni... -__-  bye.