Fiqh Medic 2012 Part 1 di IMU

Mengapa kita perlu tahu Fekah dalam perubatan? Bagaimana nak melaksanakan ibadah waktu kita sakit?

Dah Study Tapi Susah Nak Masuk

Apa nak buat kalau susah nak faham apa yang kita cuba belajar? Ikuti cara-cara yang boleh diusahakan untuk memudahkan kita memahami apa yang dipelajari.

The Life of A Med Student

Realiti kehidupan sebagai seorang pelajar perubatan

Pandangan Pertama or First Impression

Setiap orang akan menilai seseorang melalui beberapa aspek. Apakah aspek-aspek itu?

Maniskan Rasa Strawberi

Jarang kita dapat merasa strawberi yang manis di Malaysia. Cuba teknik ni untuk kurangkan rasa masam.

Wednesday, September 10, 2014

Reflecting the memories of 3rd year med school

'Bismillahirrahmanirrahim...' lafaznya sambil menyarungkan whitecoat. Dipastikan tanda namanya tersemat di poket kot putihnya, 'Raja Azureen', International Medical School.
Saat itu debar di hati Azureen hanya Tuhan sahaja yang tahu. Dicubanya sedaya upaya untuk berpenampilan tenang dan profesional. Langkah diteruskan menuju ke bangunan berwarna pink yang menempatkan wad pesakit. 

"Assalammualaikum, selamat pagi doktor." Sapa salah seorang pakcik berusia 60-an yang sedang lalu bertentang arah dengannya.
 "Walaikumsalam, pakcik." Azureen menjawab sambil menguntum senyuman manis kepada pakcik yang dirasakannya baru mendapat rawatan di hospital ini.

'Pakcik tu panggil aku doktor?? Ak baru nak start first day praktikal 3rd year kat sini. Saya belum doktor lagi la pakcik,' bisik hati kecil Azureen sambil tersenyum. Itulah pertama kali dia dipanggil 'doktor'. Baginya, panggilan 'doktor' itu membuahkan satu perasaan lain untuk dirinya. Terasa rendah diri dengan panggilan itu memandangkan dia masih lagi seorang pelajar perubatan. 


******* 

Okay cut! cut! 
Cukup la tu RNS oi.. Berangan pulak nak buat cerpen kan.. haha (ni penangan daripada baca buku DIAgnosis la ni ehehe)

BUKU WAJIB BACA no matter what!

Hai Assalammualaikum dear my blog readers! Hai 'encik T' :)
Seperti yang dijanjikan, RNS akan kembali menulis selepas habis menduduki peperiksaan akhir teori tahun 3. Rasa susah pulak sekarang ni nak perah otak menulis. Lama sangat dah tak menulis di blog TGS ni.

Pembukaan di atas tu sebenarnya bertujuan untuk berkongsi bagaimana perasaan RNS sewaktu mula-mula berpraktikal di HTAR. Saja je nak buat ala-ala storyline, last-last sekerat jalan sebab ketandusan idea. Kalau nak diimbaskan semula, memang panjang sangatlah ceritanya. Setiap kenangan pahit dan manis yang dilalui RNS dan kawan-kawan seperjuangan kini sudah berubah menjadi 'Memori di tahun 3'. Inshaallah Oktober ni, RNS akan mula melangkah ke tahun 4. Which means i have two more years to complete my studies.. oh maii! Masa berlalu begitu pantas sampaikan macam tak percaya I dah 'dewasa' sebenarnya.. >_<

Okay kembali kepada tujuan post ni. Sebenarnya ada junior yang tanya RNS pengalaman di clinical years ni. Apa persediaan sebelum masuk 3rd year kak? Boleh cerita sikit?

Heee.. boleh-boleh. No 'problemo' dear!

1. Refresh Motivasi dalam Diri

Surgery rotation : Clinical skill Lab
Perkara yang paling utama sekali is to gather back all your inner strength and motivation like you used to when you first become a freshie in medical school. Ingat tak lagi perasaan masa week orientasi dulu? Sure semangat berkobar-kobar kann..! Masa tu kita belum nampak dan merasai lagi cabaran dan kepayahan semasa belajar medik. That's why boleh kata time tu adalah puncak fikiran positif kita. Sama juga bila dah masuk tahun klinikal, kita kena perbaharui semangat yang ada. Semangat dan rasa yakin pada diri itulah tunjang untuk mendorong diri kita kuat dan teguh menghadapi apa jua cabaran yang menyusul di hadapan. Persoalannya, macam mana nak dapatkan semangat dan keyakinan diri tu? Jawapannya.. Doa, doa, doa, doa. Kerana sesungguhnya hanya dengan mengingati Pencipta kita, hati menjadi tenang. Kita semua ni sifatnya lemah dik.. lalu daripada siapa lagi kita nak minta kekuatan kalau bukan dari zat Yang Maha Berkuasa kan?

2. Know that your style of studying is going to be a huge different now

Paediatrics rotation
Cara belajar di tahun klinikal ni sangat berbeza kalau nak dibandingkan dengan cara kita belajar di tahun 1 & 2. At one time, kita akan rasa seolah-olah masa begitu suntuk untuk betul-betul spent time masa dengan buku (sebenarnya ada je masa, cuma kena organize properly). Kenapa RNS kata macam tu? Nanti bila dah dapat jadual klinikal, korang akan tahu. Most of clerking and bedside teaching session ialah pada waktu pagi sampai tengah hari. Meaning that you are compulsory to be in the hospital during that time. Di sebelah petangnya pulak, usually akan ada kelas lectures/tutorial/seminar di kampus. Oh maknanya kena ulang-alik from hospital to campus everyday? YES, no doubt! 
In general, kelas di campus akan habis dalam pukul 5 petang or paling lewat 6 petang. So, boleh bayang tak keadaan diri macam mana bila dah balik rumah? Lembikk... katil je yang tercari-cari waktu tu. Gunakan masa yang ada sebelum maghrib tu untuk rest, makan, siap-siapkan diri lipat kain baju ke apa.. Then bila malam datang (biasanya after Isyak) reservekan masa tu untuk studying time. Recapture balik things u have learnt in the hospital with the patients and at the same time prepare for topics untuk lecture/tutorial esok. Its okay, at first mungkin kita rasa susah nak handle. But believe me, by time kita akan adapt to it. :)

3. Developing your soft skill

Medicine rotation
Being a 3rd year clinical student, memang perlukan kesungguhan diri sendiri untuk cari kemahiran soft skill. Soft skill ni dari segi pembawakan diri kita apabila berhadapan dengan masyarakat di hospital terutamanya. You will learn the difficulty to first approach the patient. Kita akan jumpa bermacam-macam ragam manusia. This is the first step for us to learn being humble with people eventhough sometimes we received the opposite. RNS ingat lagi sewaktu posting Medicine, ada seorang ahli keluarga yang meledak kemarahannya dalam ward sehinggakan pandangan mata orang sekeliling tertumpu ke arah kami. Tetapi Alhamdulillah dengan budi bicara yang lembut, akhirnya emosi pakcik tu mampu terkawal juga. Pengajarannya, adakala kita perlu faham dan cuba meletakkan diri kita di tempat orang yang sedang menerima ujian kesusahan. Peranan kita untuk membantu seboleh yang mampu.

4. Apa yang kita belajar mungkin tak sama dengan kawan kita

Paediatrics rotation : Project Child Development
Maksudnya di sini, kita belajar melalui pengalaman yang berbeza semasa di hospital. Apa yang kita lalui takkan sama situasinya dengan kawan kita yang lain. Kadang-kadang ada masa kita selalu kena marah dengan doktor, sedangkan kawan kita yang lain selalu dapat bantuan dan layanan baik daripada doktor HO or nurses. Semasa end of posting (EOP) exam pulak, mungkin kita lulus sebab dapat case yang senang sedangkan kawan kita ada yang bertarung menghadapi case yang susah. Kita tak boleh buat conclusion about our performance based on one exam je. But it requires a long process to evaluate ourselves. Satu lagi, kita akan mula nampak perbezaan diri kita semasa pre-clinical years dulu. RNS nampak ramai kawan-kawan sekelas RNS yang hebat-hebat semasa clinical. Ada yang pandai dan cepat dalam buat diagnosis meskipun dulunya underground je time year 1 and year 2. Ada jugak jenis yang senang je approach patient. Boleh kata jarang kena tolak from being examined. 
Apa pun yang penting, kita sama-sama share our knowledge with our friends. Dari situ kita belajar. :)

5. Teamwork!

Surgery rotation : Oncall di unit kecemasan
Ini sangat-sangatlah penting dalam menyumbang kejayaan kita! I can say, if the team is strong and united, all the members will succeed together to the end. Sepanjang life kita as a medical student di hospital, kawan-kawan memainkan peranan yang sangat penting dalam hidup kita. Bila kita jatuh, kawan-kawan lah yang sedia hulurkan tangan untuk membantu kita. RNS ingat lagi time presentation semasa bedside teaching (BST), kawan-kawan yang banyak membantu and beri semangat. Tanpa diorang, tak mungkin RNS sekuat ini. Terima kasihhhh semua! Harap next year dapat sama-sama lagi :)

Setakat ni dulu rasanya perkongsian kali ni.. Good luck my friends yang meneruskan perjuangan! Inshaallah kita sama-sama masuk year 4 sama-sama. Have faith dear, friends. Allah is with us. :)

Obstetric & Gynaecology rotation


THANK YOU! :)


 p/s : "Raja Azureen" tu nama on the list sebelum nama sebenar RNS diberikan. :)

Monday, September 8, 2014

UiTM di Hatiku

Awww terjumpa my tasks diary when i was in Uitm Puncak Alam pursuing Asasi sains...

Bila baca balik penulisan-penulisan dalam buku ni, I realized how much i've grownup! 

Kalau dulu, menyimpan angan-angan untuk further medic. Yet at that time, my self-confidence was always up and down like a person climbing on a mountain, and going up and down, again-and-again.

Its amazing though when i ponder back my dreams, everything was set in a line, and now yeap, i'm a medical student. Next, will i become a doctor? ~Inshaallah.

Its not a waste of time if you keep a diary to yourself. Sometimes when u are writing, you make dua at the same time. Later in future, you flip back your diaries, you will then realize how much those duas have been granted by Allah. Like soo much! All praise to Allah. Keep doa in whatever we wish for, and Allah will surely grant us! Amin. ♥

p/s: pernah berselisih x agaknya dkt kampus dulu? 

Reserved


"May the foundation is not built on sins." 

~Together have faith.

Wednesday, August 20, 2014

Harapan Baru. Coming Soon..

20 Ogos 2014, Rabu, 4.36pm.
Assalammualaikum! 

Tatkala waktu genting nak menghadapi Exam Final Third year ni la jari-jemari laju je nak menaip. Sedihnya alahai melihatkan blog kesayanganku TGS kini dah makin suram dari cerita dan celoteh daripada penulis. >_<

Inshaallah.. RNS berniat untuk kembali aktif berkongsi cerita dan akan diusahakan selepas RNS habis dengan exam final theory third year nanti. Selama ni banyak menyepi sebab buah-buah fikiran banyak dinukilkan dalam diari hati je. Tetapi disebabkan ada gerangan yang menyuntik semangat untuk kembali menulis, RNS kembali with the 'new me'. 'New me' yang mungkin sedikit berbeza daripada dulu. Cara pemikiran yang kini sudah menginjak lebih matang hasil daripada liku-liku ujian yang Allah kurniakan untuk RNS lalui. So lepas ni kalau nampak post-post yang menampakkan 'ketuaan' fikiran, faham-faham je la ye. Apapun jiwa tetap maintain muda ^_^

Terima kasih sangat sangat buat pembaca-pembaca yang emel respons post-post RNS yang lepas! (huhu gaya macam la famous sangat kan.. -__-) But seriuosly, RNS met amazing people through blogging. Walaupun tak kenal in reality, tapi pandangan dan perkongsian these anonymous people menambahkan keterbukaan RNS berfikir sebenarnya. 

Okay sikit dulu hint untuk kali ni. Tunggu my next post ye! Thank you :)



p/s: Doakan lulus tahun 3 ye..

Sunday, June 8, 2014

Review DIAgnosis

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah akhirnya habis jugak baca buku Diagnosis yg selama ni sudah lama tersimpan niat.
                   
DIAgnosis, meskipun buku ini tidak dimiliki, namun ilmu yg dikongsi inshaallah terpahat di hati, semuanya terima kasih kerana dipinjamkan oleh seorang insan yg sudi.

Penulisannya, sungguh buat hatiku tersentuh. Membacanya seolah-olah meletakkan aku di tempat watak yang diceritakan, lantas memberi makna yang begitu mendalam.               
                                              
Semoga Allah merahmati usaha murni penulis-penulis untuk terus memberi inspirasi kepada pembaca. :)

p/s: Doktor segala doktor, Yang Halal itu indah, Pray. :')

Wednesday, January 1, 2014

New Year 2014, This Worldly Life

This morning i woke up.
I realize the calendar year has changed from 2013 --> 2014.
Yeah its the Time that has changed.
BUT
How many of us realize that..
in each of every seconds that counts,
we are heading to life of hereafter that never ends?


Here's a beautiful song from Maher Zain I would like to share. It's my favourite! :)



Tuesday, December 31, 2013

Twins Of Faith 2013, The Sunnah The Better

With regard to Sheikh Tawfique Chowdhury's (founder and chairman, Mercy Mission) reminder to spread the knowledge I gained from Twins of Faith 2013, here's my short article. (oh well, its not really an article. let's just pretend it to be some sort of my diary, ok!) (^_~)

Alhamdulillah..

It is indeed a blessing from Allah because I was chosen by Him to attend Twins of Faith 2013 (TOF2013) despite all difficulties I experienced. I still remember that I almost decided to leave behind this event because I need to attend another program in my university. Additionally, the next day after TOF2013, I was supposed to sit for Islamic Studies' mid semester examination. But Alhamdulillah, the date has been postponed. So, there I go. :)

First and foremost, thank you soo much to my dearest parents because they are the one who allow me to attend twins of faith. I know they trust upon my well-being here in Putrajaya. Then, I would like to thank my dear friend, Aishah, for she has been my lovely companion throughout the event in Putrajaya International Convention Center (PICC). Not to be forgotten, Aliff, Syahir and Aiman.


Aliff, Aiman, Syahir and friends


To be truthful, I don't actually know how exactly should I express my feelings upon TOF2013. It was such a great blessing, that I felt the most contentment during the whole day when I was attending the lectures.

It was the first time in my life I had felt the feeling of happiness when Muslims of different nations gathered together in order to seek knowledge in Islam. Why do I say different nations? It is because there were also Muslim brothers and sisters who came from Singapore, Indonesia, UK, Africa, the Arab countries and perhaps also from other countries that I have not mentioned here. Despite the differences we have (be it languages, cultures and educational backgrounds), we still greet Salaams and smile to each other. This is the beauty of brotherhood in Islam that Rasulullah s.a.w had taught us from his Sunnah. Then i wonder, "If this was the scenario in Malaysia, it must be greater in Mecca or Medina when we perform umrah & Hajj!"

By seeing and listening to the scholars who gave the lectures in TOF2013, I could not restrain myself but to feel such a great amazement towards them. I wish I could be like them. They excel in their careers in dunya such as doctor, engineer, businessman, and artist. But at the very same time, they do experts in Islamic knowledge as well! Mashaallah! These are the pearls that we need to follow as an example in our life.


Sheikh Sajid Umar


Being there, I somehow feels that I need to contribute something too for the ummah. In the future (when i graduate as a medical doctor) Inshaallah! Let us together put an effort! Each of us! There must be something we can do. Even if it is minor to the eyes of people, but if we do it with full of ikhlas and sincerity, Inshaallah we will gain reward from Him. ;)

Before I end my writings, I would like to spread the word to all Malaysian's Muslims Professional about Mercy Mission. Please click the link here Mercy Mission . Please spent  time to get to know about what they do in Mercy Mission. We can get involve and make a donation as well in order to support them in enabling the real change in Muslim community to affect future generations. Inshaallah, together we pray!

Lets pray that we could attend Twins of Faith next year! I hope Allah will choose you and me as well! ;)

Oh, I captured a few pictures of my notes in which I have written while attending the lectures in TOF 2013. I really wanted to share with you, dear reader.. :)

I like the quote, "Rabbi Zidni 'Ilma". This dua' is written in Al-quran.






These images below are taken from Twins of Faith Malaysia page in facebook. I did not own these pictures:

Mashaallah! A fully packed hall!

Signing session with Sh. Tawfique at the MM Merchandise booth.


La Tahzan to whom who does not has the opportunity to join TOF this year. At the very least, you have gained some overview about this event, right? And ooh.. I think the lectures can be viewed through videos in youtube and TV9 channel. So make sure you don't miss it okay! :)


That's all from me for now. I wish to share more, but this is all I could have done. Sorry for my English and grammars. I'm still improving my language. Thank you for reading!
~RNS~


p/s:

-May Allah bless brothers and sisters who has put their strenuous attempt to spread the message.. :)
- I could see the difference of my writing styles compared to previous post. Isn't it? 

Sunday, December 22, 2013

Minggu Akhir Surgikal Posting 2013

Assalammualaikum w.b.t RNS ucapkan terlebih dahulu buat pembaca penulisan ini.

Sebenarnya sekarang ni RNS tak tahu bagaimana nak mulakan post baru kali ni. Almaklumlah, dah sekian lama tak update blog TGS. Sebab apa? Sibuk dengan kehidupan sebagai pelajar perubatan tahun 3 di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), Klang. Oh, adakah itu sebenarnya alasan semata? Mungkin..

Dan anda nak tahu kenapa hari ni RNS muncul dengan post baru? Sebabnya sekarang kepala ni sangat-sangatlah terasa padatnya dengan pengisian medical facts and terms sampai dah makin hilang fokus. Dua hari lagi Exam clinical.Apalah gunanya meneruskan pembacaan jika fikiran melayang ke alam lain kan? Haha dan justeru itu, RNS dapat inspirasi untuk menulis di blog kesayangan ni. (  >_<)

Sebenarnya RNS nak sangat kongsi dengan anda semua pengalaman selama hampir 2 bulan posting pertama di unit Surgikal HTAR. Macam-macam perasaan yang pernah RNS alami sepanjang di hospital. Semua perasaan itu kadang-kadang bercampur baur menjadi satu sampaikan RNS tak tahu bagaimana ia nak diungkapkan dalam bentuk perkataan. Tak dinafikan, tahun praktikal memanglah sangat mencabar. Di sinilah teruji sejauh mana RNS bertekad untuk mendalami bidang perubatan. Di hati pernah terdetik, "Kenapa la aku pilih medik?" Bila difikirkan balik, persoalan itu muncul apabila RNS rasa 'down' dengan performance di hospital.

Sejurus selepas itu, hati tersedar bahawa RNS tak sepatutnya berfikir begitu (dan begitu juga anda yang memilih medik ni). Kita harus yakin dengan jalan hidup yang kita lalui sekarang. Bukankah dulu aku pernah beristikharah meminta petunjuk dari Allah akan pilihan ini? Lalu dengan izinNya, Dia yang menetapkan hati aku untuk menceburi bidang perubatan meskipun banyak halangan yang menguji sebelum ni. Apakah wajar aku mempersoalkannya kini? Sudah tentu tidak! Yakin, ini memang jalan yang terbaik untuk aku. Istighfar.. istighfar.. :)

Sumber kekuatan hidup ni hanyalah berpaksikan hubungan kita dengan Pencipta kita. Sebab Dialah yang Maha Mengetahui segala perihal kehidupan yang kita jalani. Sesukar mana pun masalah kita hadapi atau sepedih mana pun  perasaan sedih yang kita rasai, semuanya tak kan mampu hilang seandainya Allah tak memberi ketenangan kepada kita. Sumber ketenangan itu hanya dengan kita berdoa, mengadu dan merintih hanya pada Allah yang Maha Mendengar. Pada masa tu, air mata yang mengalir sambil menadahkan tangan kepadaNya memberikan satu ketenangan yang tidak ada taranya buat hamba yang betul-betul merasakan dekat dengan Penciptanya.

Hari demi hari, banyak perkara yang RNS belajar dari pesakit. Bukan sahaja soal penyakit yang mereka alami, tetapi lebih daripada itu. Kadang-kadang cerita kehidupan mereka banyak memberi kesedaran buat RNS. Ada antara mereka yang tidak segan berkongsi. RNS tahu, dalam hidup kita perlukan seseorang untuk mendengar luahan perasaan kita. Hanya dengan ada orang yang mendengar itu pun sudah cukup melegakan hati kita.

Semasa pengalaman awal RNS di wad, pernah RNS terjumpa seorang pak cik berusia lewat 70-an yang sudah lebih seminggu berada di hospital. Pertama kali RNS cuba untuk mendekati pak cik itu, dia jarang bercakap. Dia hanya menjawab sepatah dua perkataan apabila disoal. Hari-hari yang berikutnya, RNS cuba lagi bersembang dengannya. Barulah lama-kelamaan dia senang bercerita mengenai latar belakang hidupnya. Selepas beberapa hari kemudian, pagi tu RNS buka fail medikal pak cik tersebut. Ada satu catatan doktor HO yang menyentap perasaan RNS bila dibaca. Tulisannya lebih kurang macam ni, "Contacted the patient's relative. But he refused to pick up the patient from hospital. Now waiting a contact from welfare charity regarding this matter."

Ya Allah.. RNS terdiam dan langsung tak boleh kata apa-apa. I dont even have the will to even tell him about it. Bayangkanlah bagaimana perasaan pakcik tu bila dia mendapati ada 'orang asing' yang menjemput dia pulang dari hospital? Dan seterusnya.. ke manakah arah tempat tinggalnya?
Kisah ni RNS tak kan lupa sampai bila-bila. Begitu mendalam kesannya.

Akhir kata, semoga kita dapat mengambil pelajaran daripada setiap apa yang kita lalui dalam kehidupan ni. Setakat ni saja perkongsian kali ni. Doakan RNS dan rakan-rakan seperjuangan berjaya lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan kami. In Shaa Allah semoga kejayaan kami dapat menghasilkan doktor-doktor muslim yang hebat pada masa akan datang. :)

Sekian, jumpa lagi dalam post akan datang! :P


p/s: "... dan apabila kamu berazam, maka bertawakallah kepada Allah. Sungguh, Allah mencintai orang yang bertawakal kepadanNya." surah al-Imran, ayat 159.

Last day of skill lab, surgery posting 2013.

Last day of skill lab, Surgery posting 2013.



Sunday, July 21, 2013

Kenali Penyakit Hepatitis

Ahad, 21 Julai 2013 bersamaan 12 Ramadan 1434 Hijrah

Assalamualaikum...

Baru beberapa hari saja RNS tulis post lepas tentang Acute Viral Hepatitis. 

Nah, hari ni di ruangan suratkhabar PancaSihat ada satu artikel mengenai penyakit Hepatitis iaitu radang hati. Sesiapa yang nak tahu lebih lanjut, bacalah artikel ni yang dibincangkan oleh Dr. Abdul Malik Jamal Buhari.




p/s: Kenapa macam minat Internal Medicine je ni..? Petunjuk kah?  :O

Thursday, July 18, 2013

Finally I'm Fully discharged!

Rabu, 17 Julai 2013 bersamaan 8 Ramadan 1434 Hijrah

Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah dengan nikmat kesihatan yang diberikan sehingga ke hari ini. Allah sebagai sumber kekuatan untuk terus bertahan dalam apa jua bentuk ujian hidup.

Hari ni adalah hari yang sangat bermakna buatku. Rasa kelegaan kerana status kesihatan bertambah baik selepas hampir sebulan aku berada di bawah pemerhatian doktor. Dan pada tarikh ni jugalah follow-up terakhir aku dengan Dr. Aizan. Senyum je apabila doktor memberitahu, "Its good! Everything has back to normal. So, awak are fully discharged."
Ya Allah! Syukur segalanya.

Hmm mesti kawan-kawan yang kenal aku tertanya-tanya aku sakit apa kan? Ingat tak post sebelum ni aku ada tulis yang aku kena viral fever? Yes, so itulah diagnosis nya. Tapi aku belum cerita lagi komplikasi daripada viral fever tu pada body aku.

ACUTE VIRAL HEPATITIS (Radang hati). Itulah komplikasinya. Luckily I'm immune to Hepatitis B sebab dah ambik dua booster dose of hep B vaccine sebelum ni. (Sesiapa yang belum pernah ambil hepatitis B vaccination, saya sarankan untuk ambil) So, the hepatitis might be caused by other strain of virus which is not serious. And it is self-limited (maknanya boleh sembuh sendiri dengan syarat imuniti badan berfungsi dengan baik).

Sebenarnya sebelum ni dah berkali-kali aku berfikir sama ada patutkah aku tulis di blog ni yang aku terkena acute viral hepatitis? Should it be kept as private confidential? Tapi akhirnya setelah berfikir sedalam-dalamnya, aku rasa no harm to share with others because it might help other people who also experience the same problem as I do. Dan dengan sedikit sebanyak knowledge yang aku ada about this disease, it might be beneficial to the community. Okaylah, misi aku tulis post ni bukan nak cerita pasal hepatitis tu. Inshaallah suatu hari nanti bila aku ditauliahkan sebagai seorang doktor, aku akan menulis artikel mengenai hepatitis secara lebih terperinci, okay. :) Sekarang masih lagi bertatih dalam pelajaran dan aku masih lagi bergelar pelajar.

Sebenarnya hati aku ni meronta-ronta sangat nak berkongsi pengalaman, perasaan dan hikmah yang aku nampak daripada ujian sakit yang Allah kurniakan pada aku. Sebabnya, banyak aku belajar erti kemanusiaan di situ.

Baiklah, mari berpatah balik semasa peristiwa aku menunggu di klinik DEMC untuk follow-up dengan Dr. Aizan. Sementara menanti giliran untuk masuk ke bilik consultation, hati ni berdebar-debar. Mana tidaknya, ini klinik pakar. Bukannya klinik biasa. Saat itu aku pandang sekilas pesakit-pesakit lain. Rata-ratanya berumur 40 tahun dan ke atas. Aku pula? Jauh begitu muda.. Terdetik di hati, alangkah bernasib baik nya kawan-kawan sebaya ku yang sihat sedang menelaah buku untuk menghadapi peperiksaan semester 2 mbbs year 2. Sedangkan aku pula, bertarung dengan perasaan risau akan kesihatanku. Aku ingat lagi, semasa duduk di bangku klinik, di tanganku ada buku nota untuk diulangkaji sementara menunggu doktor. Pada zahirnya memang mata ini sibuk membaca perkataan yang tertulis, tetapi hakikatnya fikiran tertumpu kepada persoalan apakah keputusan uijan darah yang bakal aku dengar nanti? Bertambah baikkah aku? Kenapa aku senang sangat untuk jatuh sakit? Sedangkan kawan-kawan serumah ku jarang yang ditimpa sakit? Ada perasaan takut di situ dan hanya aku yang merasakannya. Sedar akan fikiran yang tidak baik itu, aku kembali memujuk hati sendiri,
"Syamim, Allah sayang kau.. Ada kelebihan Allah uji sebegini. Ada pahala menanti apabila bersabar. Ada dosa yang Allah ingin gugurkan dengan nikmat ujian ni. Bersabar lah hati. Kuat lah hati. Ya aku reda. Aku reda seandainya kebaikan yang ingin Allah kurniakan!" Dan waktu tu ada airmata yang bergenang tetapi masih tertahan. Jangan tumpahkan di sini!

Keadaan yang aku alami membuatkan aku berasa ingin tahu secara lebih mendalam apa itu Acute hepatitis. Aku rujuk buku teks Robbin's pathology dan Medscape. Everything about it. Termasuklah aku investigate about ubat Legalon yang doktor prescribe for me. Yang membuatkan aku terharu sangat-sangat, ialah apabila Exam semester hari tu keluar tentang Hepatitis! Allahuakbar! Senang je jawab soalan tu. Rupanya Allah guided me to read about hepatitis because there is a hidden reason in the end. Subhanallah. Tak sia-sia kan? 

Hari ini aku sedar betapa pentingnya nikmat kesihatan yang Allah berikan. Tetapi kita yang kadang-kadang mensia-siakannya. Kesihatan itu harus kita jaga sebaik mungkin. Bagaimana? Lihat pada pemakanan kita? Adakah makanan yang baik-baik dan berkhasiat kita ambil untuk sel-sel tubuh badan kita? Gaya hidup pula? Sihatkah? Jangan lupa juga pada gaya pemikiran. Positifkah? Atau sebaliknya kah?

Bukan itu sahaja, hikmah dari ujian ni juga membuatkan aku lebih memahami perasaan apabila bergelar 'pesakit'. Selama aku belajar di kelas, aku hanya giat dan teruja untuk diagnose kes-kes klinikal. Tapi aku tak pernah belajar untuk memahami perasaan orang yang menanggung kesakitan itu. Dan bila aku sendiri yang menjadi pesakit, barulah aku tahu apa sebenarnya yang seorang pesakit harapkan daripada seorang doktor. Nilai kemanusiaan dan rasa dihargai. Secara tak langsung aku belajar untuk menjadi doktor yang baik.

Allah juga menemukan aku dengan contoh doktor terbaik yang merawat aku. Jujur aku katakan, aku amat selesa dengan Dr. Aizan. Perwatakan beliau bukan semata-mata untuk cari jawapan klinikal, tetapi juga lebih kepada how much he care about my well being and my life as a medical student. Cara beliau membuatkan aku tak berasa kekok untuk berkomunikasi. Trust me, you are the best doctor I've ever consulted. I hope one day as I already become a doctor, I'll meet you again as your junior doctor pulak. :)

Lama-kelamaan aku belajar dan aku jumpa jawapan baru kenapa aku memilih untuk menjadi seorang doktor. Kalau dulu, alasannya sebab aku suka belajar tentang human body. Aku suka nak tahu misteri dan keajaiban ciptaan Tuhan dalam sistem tubuh badan. Tapi sekarang aku jumpa lagi jawapan yang mengukuhkan keazaman ku. Aku belajar untuk cuba memahami perasaan orang lain. Dan setiap insan yang aku terjumpa membuatkan aku cuba untuk memperbaiki kelemahan diri. Dari situlah wujudnya rasa syukur.

Alhamdulillah hari ini aku bernafas lagi dalam nur iman yang Allah kurniakan. Semoga perkongsian kali ini memberi pengajaran dan peringatan untuk aku dan anda yang sedang membaca ini. Terima kasih. ; )

p/s: teringat Dr Aizan pernah tanya, "So why you choose to become a doctor?" Hmm..  now I learned why I chose this field.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More