Saturday, October 29, 2011

Melukis Melahirkan Kepuasan

Assalammualaikum w.b.t buat saudara muslimku and greetings to all!

RNS sengaja cari ruang untuk update blog TGS walaupun tak tahu nak tulis apa. Ya lah, masa tak mengizinkan untuk RNS sepanjang beberapa minggu ni.
Dalam RNS melaksanakan tugasan yang dipertanggungjawabkan oleh pensyarah, terdetik di hati RNS untuk berkongsi hobi dengan pembaca semua. Hmm rasanya kalau tengok tajuk post pun dah tahu kan? Ya, MELUKIS...

Baru-baru ni RNS perlu menyiapkan 'lab report' yang mana memerlukan lukisan sel-sel yang dilihat melalui mikroskop. Bagi sesetengah orang, mungkin melukis bentuk-bentuk sel agak merumitkan. Bagi RNS sendiri, ya memang kadang2 boleh menimbulkan rasa geram sebab setiap inci sel tersebut mesti dilukis secara 'detail' untuk menghasilkan lukisan yang mirip rupa sel sebenar. Tapi, sabar tu kan separuh daripada iman. Bila kita cuba lukis perlahan-lahan mesti akan menjadi. Hasilnya akan memberikan satu kepuasan kepada kita sendiri.

Melukis memang salah satu hobi RNS dari kecil lagi. RNS ingat lagi semasa berumur 10 tahun, RNS pernah menghantar lukisan kartun DONALD & DAISY DUCK kepada rancangan kanak-kanak KELAB DISNEY MALAYSIA. Ingat tak cerita tu kat tv3 setiap hari sabtu? Hasil lukisan tangan RNS tu disiarkan di melalui rancangan tersebut. Memang excited sangat!!
Sekarang RNS hanya melukis kalau ada kelapangan waktu. Bila tak tahu nak buat apa, RNS akan melukis. Tak kisahlah gambar apa pun. (tapi bukanlah pro sangat pun haha. Suka2 boleh la)
Pernah jugak waktu asasi di uitm dulu, rasa stress melanda waktu minggu final exam. Orang lain sibuk study, tiba2 RNS pulak sibuk melukis. Ehehe tapi tu untuk melegakan stres je.

Okay lah, setakat ni dulu. Nanti RNS update lagi blog ni. Kat bawah ni antara hasil tangan RNS.. Setiap orang ada keunikan dalam menilai kan?

No comments:

Post a Comment