Saturday, April 14, 2012

"Kembara Hamba Mencari Cahaya"

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Aku bersyukur segenap hati ku kerana kali ni Allah masih memberikan peluang untuk menghadiri Fiqh Medic Part 2 di IMU. Sebelum ni, hati rasa sayu sebab beranggapan aku mungkin tidak berkesempatan untuk hadirkan diri ke program ini lagi. Alhamdulillah di saat-saat akhir, ada peluang sebenarnya yang Allah sediakan untuk ku.

Mesti anda tertanya-tanya kenapa kali ni bahasa 'aku' digunakan? Post kali ni RNS menulis lebih untuk mengingatkan diri RNS sendiri. Diri ini juga mudah lupa dan lalai. Iman; adakalanya naik adakalanya turun. Di saat menurun itulah aku harus peringatkan diriku agar kembali bangkit dari terus tersungkur. Justeru penulisan kali ini hadir dari hati yang tulus dan seolah-olah ini merupakan seutus surat buat Penciptaku yang sentiasa melihat dan tahu sedalam-dalam naluri hatiku. Aku tidak dapat sembunyikan apa-apa pun dari pengetahuanNya.

Aku yakin pendedahan yang Allah berikan padaku untuk menghadiri majlis ilmu ini adalah satu hidayah dan rahmat dari sisiNya. Allah, Engkau tahu bahawa hatiku ini selalu mencari-cari cahaya nur ilmu Mu. Dan Engkau mempermudahkan jalan untukku mendapatkannya dengan cara yang tidakku sangka-sangka. Besar sungguh pertolonganMu ya Allah!

Entah mengapa, terkadang aku tersedar bahawa seolah-olah ada satu petunjuk yang sentiasa berulang berlaku dalam rutin harianku. Yang mengingatkan sesuatu...

Allah, bila Engkau tunjukkan padaku antara hamba-hamba Mu yang bersabar mengharungi kehidupannya yang penuh kepayahan, lantas aku tersedar. Siapalah untuk aku mengeluh dengan setiap ujian yang Engkau berikan kepadaku selama ini? Sedangkan ada orang lain yang hidupnya lebih berat dari apa yang aku alami. Aku patutnya bersyukur dengan segala-gala yang Engkau kurniakan.

Pada sesi penyampaian Dr. Fauziah bt. Hasan di Fiqh Medic 2 ni, hati ini mudah saja tersentuh. Allah berikan ku kefahaman terjemahan ayat-ayat al-Quran yang selama ini aku baca. Memang firman Mu itu benar ya Allah! Tiada keraguan lagi walau sedikit pun!

... Dan Kami tidak membebani seseorang melainkan menurut kesanggupannya, dan pada Kami ada suatu catatan yang menuturkan dengan sebenarnya, dan mereka tidak dizalimi (dirugikan)...
(Surah al-Mukminun, ayat 62)
 Aku senantiasa diingatkan bahawa jalan yang bakal aku tempuhi di hari-hari yang mendatang tidak akan menjadi mudah. Sehinggakan saat ini sekalipun aku sudah dapat merasakannya. Aku mohon padaMu ya Allah, titipkanlah kekuatan dan keupayaanMu untuk aku menghadapi semuanya dengan tenang. Jangan biarkan aku keseorangan tanpa didikan Mu ya Allah.. Jangan biarkan aku berharap dan bergantung selain Engkau ya Allah.. Sesungguhnya aku adalah milikMu dan kepada Mu jualah aku akan kembali. Dan itu sesuatu yang pasti! Aku malu untuk kembali padaMu dalam keadaan diriku yang penuh dosa. Maka ya Allah, janganlah kiranya Engkau matikan aku melainkan setelah Engkau redai kehidupanku dunia dan akhirat...

Kali ini, Allah telah menemukan aku dengan sebuah buku hasil penulisan Hilal Asyraf. "Kembara Hamba Mencari Cahaya". Tertarik hatiku untuk membacanya. Terima kasih Allah wahai Kekasih hatiku yang satu!

Jumpa buku ni di booth Fiqh Medic 2012 di IMU
p/s: Dalam diam hati ini telah mula terpaut....No comments:

Post a Comment