Wednesday, April 21, 2010

#5 Sahabat... Kini kita sudah dewasa

Setiap daripada kita diciptakan oleh Allah ke dunia ini pasti ditemani seorang insan bernama sahabat. Tak kiralah macam mana pun sahabat kita. Baik buruknya, dialah yang sentiasa setia menjadi teman kita.

Macam orang lain, aku juga pernah ada seorang kawan yang selalu mewarnai dunia kecilku. Kami lalui hari-hari dengan penuh gelak tawa; riang seperti kanak-kanak RIBENA. Hehe mengenangkan waktu kecil dulu memang melucukan. Biasalah seingat aku, waktu tu kami sama-sama berusia 5 tahun.


Alhamdulillah kami rapat pun sebab mother kami are close friends. Kata orang ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi. Jadi kami pun sama jugak; berkawan rapat. Kami memang selalu hang out together. Bukan setakat satu tadika yang sama, tapi kami ada peluang untuk makan sama-sama kalau mama ada free time. Disebabkan mama satu office dengan mother kawan ku itu, kami jugak pernah bercuti di Pulau Mutiara seketika dulu. Hmm... used to be a sweet moment.

Kalau di tadika dulu, tak payah nak cakap la. Memang kat mana-mana pun, mesti nak sekali; macam isi dengan kuku. Beratur nak sama-sama, main di playground pun sama-sama. Mengenangkan kisah kecilku memang membuatkan aku tersenyum. Aku yakin kalau sahabat yang aku maksudkan tu sedang baca tatkala ini mesti dia jugak tersenyum lebar... or perhaps laugh jugak? :)
pic86
So Sweet graphics comment

Hmm.. kalau nak ceritakan semua memang tak habis-habis la jawabnya. Apa pun kami sempat friends together sampai umur kami 6 tahun je. Bila dah masuk Standard 1 kami bukan lagi satu sekolah. Tak ingat pula bila kawan kecilku tu berpindah ke ibu kota..

So masa pun berlalu.. sampailah selepas hampir 11 tahun, barulah kami secara tak sengaja terconnect balik. Waktu pertama kali kami reconnect tu, memang happy tak terkata. Bayangkan 11 tahun? Lama tu.. Kami pun bertukar-tukar cerita kisah kehidupan baru. Sebenarnya sahabatku ni berbakat besar dalam seni photography. Ke mana-mana je mesti ada camera di tangan. Semoga success ya!

Tapi kami masih tak berpeluang bersua muka. Pernah la juga sekali, aku dan dia ikut mama masing2 untuk berjumpa. Tapi di saat yang agak singkat tu, kami berdua terdiam seribu bahasa. Tak tahu nak mulakan bicara. Last2 suara yang kedengaran rancak bersembang hanya our mothers'. Biasalah diorang pun lama tak jumpa..

Ternyata wahai sahabatku, kita sama-sama sudah menginjak dewasa (remaja la senang cerita). Kita sama-sama sedang berusaha menuntut ilmu untuk mengecapi impian masing2. Kita tak mungkin melalui saat-saat persahabatan seperti waktu kecil-kecil dahulu. Memang fitrah bagi diriku untuk merasa malu kerana sesungguhnya perasaan itulah yang melindungi diriku..

 Walau apapun, you will always be my true friend. Biar macam mana berbeza pun peribadi kita, istilah kawan tak pernah luput dari ingatan ku. Sudah menjadi lumrah, Allah ciptakan manusia berbeza-beza supaya kita saling mengenali dan memberi ruang untuk kita bersilaturrahim..

Sebelum aku mengakhiri tinta ku kali ni, ikhlas aku ingin mengajak agar sama-samalah kita berusaha menjaga perhubungan kita denganNya. Sesungguhnya Allah pasti tdak akan melupakan permintaan dan doa seorang hamba yang dekat denganNya. Jika sesuatu perkara yang kita hajati tidak termakbul, usahlah bersedih dan mengeluh kerana Allah pasti sedang menyimpan sesuatu yang lebih baik untuk kita pada masa hadapan.

Haha cerita panjang2 mesti you all tertanya-tanya siapalah sahabat RNS yang maksudkan tu kan? Biarlah 'kita2' je yang tahu ya..

Setakat ini dahulu.. terima kasih sebab sudi meluangkan masa membaca tinta RNS kali ni.
 
Semoga Allah merahmati semua yang pernah menjadi sahabatku.. Amin~

No comments:

Post a Comment